Цијене нафте у паду, незапамћено од 1991. године

09.03.2020. 09:50
0
ИЗВОР: Buka

На самом почетку трговања у понедјељак цијена барела на лондонском тржишту потонула је за више од 14 долара или 31,5 посто, на 31,02 долара.

На америчком је тржишту, пак, цијена барела склизнула 32 посто, на 28 долара.

Тако оштар дневни пад цијена 'црног злата' није забиљежен још од јануара 1991. године, када је започео први Заљевски рат и када су цијене потонуле 33 посто.

Драстичан пад цијена нафте на најниже нивое од фебруара 2016. посљедица је одлуке Саудијске Арабије, највећег свјетског извозника нафте, да казни Русију, другог највећег свјетског произвођача нафте, која у петак није пристала на приједлог ОПЕЦ-а о даљем смањењу производње.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њени дојучерашњи савезници, на челу с Русијом, дуже су се вријеме придржавали договора о смањењу производње за 1,7 милиона барела дневно како би се подржале цијене нафте, које су под притиском због превелике производње.

Посљедњих су седмица, пак, под додатним притиском због страховања да ће ширење коронавируса изазвати успоравање раста глобалне привреде, а тиме и потражње за нафтом.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу Цијене нафте порасле за више од два долара по барелу
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 14m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 25m
    7
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    22h 11m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 33m
    0
  • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
    5h 1m
    0