Cijene nafte u padu, nezapamćeno od 1991. godine

09.03.2020. 09:50
0
IZVOR: Buka

Na samom početku trgovanja u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu potonula je za više od 14 dolara ili 31,5 posto, na 31,02 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 32 posto, na 28 dolara.

Tako oštar dnevni pad cijena 'crnog zlata' nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Drastičan pad cijena nafte na najniže nivoe od februara 2016. posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljem smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni dojučerašnji saveznici, na čelu s Rusijom, duže su se vrijeme pridržavali dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,7 miliona barela dnevno kako bi se podržale cijene nafte, koje su pod pritiskom zbog prevelike proizvodnje.

Posljednjih su sedmica, pak, pod dodatnim pritiskom zbog strahovanja da će širenje koronavirusa izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a time i potražnje za naftom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 3m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    21h 8m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    14h 51m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    15h 57m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    11h 5m
    0