Цијене пилетине и свињетине обарају рекорде

17.04.2022. 21:22
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прасетина у Српској никад скупља - килограм живе ваге иде и до 10 КМ. На прагу су Васкрс, првомајски празници и Ђурђевдан, а продавци кажу да би цијене могле само да расту.

- Прошле године су у ова доба били око четири, четири и по КМ. Шта је поскупило ове године? Поскупило све, па и ово. Доста је народ џабе и давао, мора поскупити. Јело се месо 30 година џабе. Не може више, не може народ давати џабе. 100 килограма кукуруза је 100 КМ – каже Драго Убовић, продавач.

Купцима преостаје да се цјењкају или робу само гледају.

– Прошлог уторка је било седам, а сад је десет – каже купац.

Кад расте цијена живе ваге, неизбјежно је да расту цијене и код нас, кажу у месницама.

 – Тренутна цијена прасетине је 13 КМ сјечена код нас. Узима се мања количина, има купаца, али све мања количина. Не узима се више ко некад комад – каже месар Милосав Пашалић.

Расте и цијена пилетине. Килограм бијелог пилећег меса, досегла је у неким маркетима историјских, 15 КМ за килограм. Пилетина је годинама била најјефтинија, а чини се да је то вријеме прошло.

– Проблем пилећег меса ће бити само што ће бити скупо, али количине неће бити упитне јер оно је било под заштитом већ од 2000. године, царина и прелевмана. И ми смо развили пилећи програм, имамо чак и за извоз. Највећи проблем је са свињским месом којег има око 35 одсто потреба за прерађивачку индустрију и за становништво. И ту је неминован увоз. Како доћи до фазе да имамо домаће? Мора се постепено самњивати увоз, а стимулсиати домаћа производња - каже Немања Васић, директор компаније из Прњавора.

Из Министарства пољопривреде кажу да то управо и раде. Подстичу и помажу колико могу.

– Ево одвојили смо 2,5 милиона КМ да помогнемо свињаре. Наравно, имаће у разматрању и живинаре. Само смо чекали да завршимо капиталне инвестиције, па ћемо у наредном периоду планирати још додатних средства – каже Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске, пише АТВ.

Из Министарства трговине кажу да су по питању цијена основних намирница урадили колико су могли – ограничили трговачке марже.

Становницима Републике Српске остаје да се држе оне народне и “покрију се колико су дугачки”.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 18.04.2022. 14:36
  Samo da se zna da je Đurđevdan u petak i svi srbi pravoslavci koji slave treba da za taj dan postave posnu trpezu bez obzira da li gosti poste ili ne poste i to je jedino ispravno.Vaislava i čast!
Повезане вијести
У Српској рођено осам беба У Српској рођено осам беба
Продужен рок за пријаву на конкурс за упис кадета на Полицијску академију Продужен рок за пријаву на конкурс за упис кадета на Полицијску академију
Просјечна плата у априлу 1.265 КМ Просјечна плата у априлу 1.265 КМ
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  13h 17m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  21h 52m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  12h 45m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  13h 47m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  17h 52m
  0