Cijene piletine i svinjetine obaraju rekorde

17.04.2022. 21:22
1
IZVOR: srpskainfo.com

Prasetina u Srpskoj nikad skuplja - kilogram žive vage ide i do 10 KM. Na pragu su Vaskrs, prvomajski praznici i Đurđevdan, a prodavci kažu da bi cijene mogle samo da rastu.

- Prošle godine su u ova doba bili oko četiri, četiri i po KM. Šta je poskupilo ove godine? Poskupilo sve, pa i ovo. Dosta je narod džabe i davao, mora poskupiti. Jelo se meso 30 godina džabe. Ne može više, ne može narod davati džabe. 100 kilograma kukuruza je 100 KM – kaže Drago Ubović, prodavač.

Kupcima preostaje da se cjenjkaju ili robu samo gledaju.

– Prošlog utorka je bilo sedam, a sad je deset – kaže kupac.

Kad raste cijena žive vage, neizbježno je da rastu cijene i kod nas, kažu u mesnicama.

 – Trenutna cijena prasetine je 13 KM sječena kod nas. Uzima se manja količina, ima kupaca, ali sve manja količina. Ne uzima se više ko nekad komad – kaže mesar Milosav Pašalić.

Raste i cijena piletine. Kilogram bijelog pilećeg mesa, dosegla je u nekim marketima istorijskih, 15 KM za kilogram. Piletina je godinama bila najjeftinija, a čini se da je to vrijeme prošlo.

– Problem pilećeg mesa će biti samo što će biti skupo, ali količine neće biti upitne jer ono je bilo pod zaštitom već od 2000. godine, carina i prelevmana. I mi smo razvili pileći program, imamo čak i za izvoz. Najveći problem je sa svinjskim mesom kojeg ima oko 35 odsto potreba za prerađivačku industriju i za stanovništvo. I tu je neminovan uvoz. Kako doći do faze da imamo domaće? Mora se postepeno samnjivati uvoz, a stimulsiati domaća proizvodnja - kaže Nemanja Vasić, direktor kompanije iz Prnjavora.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da to upravo i rade. Podstiču i pomažu koliko mogu.

– Evo odvojili smo 2,5 miliona KM da pomognemo svinjare. Naravno, imaće u razmatranju i živinare. Samo smo čekali da završimo kapitalne investicije, pa ćemo u narednom periodu planirati još dodatnih sredstva – kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske, piše ATV.

Iz Ministarstva trgovine kažu da su po pitanju cijena osnovnih namirnica uradili koliko su mogli – ograničili trgovačke marže.

Stanovnicima Republike Srpske ostaje da se drže one narodne i “pokriju se koliko su dugački”.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 18.04.2022. 14:36
  Samo da se zna da je Đurđevdan u petak i svi srbi pravoslavci koji slave treba da za taj dan postave posnu trpezu bez obzira da li gosti poste ili ne poste i to je jedino ispravno.Vaislava i čast!
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka
Istočno Sarajevo bogatije za dvije bebe Istočno Sarajevo bogatije za dvije bebe
Počelo povećanje cijena goriva u Srpskoj Počelo povećanje cijena goriva u Srpskoj
Najčitanije
 • Sutra humanitarni bazar za Veru na Trgu Srbija
  9h 17m
  0
 • U Drini pronađeno tijelo nestalog D.T.
  11h 8m
  1
 • Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
  1h 26m
  0
 • Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
  10h 9m
  0
 • Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka
  8h 7m
  1