Цијене половњака убацују у пету

14.06.2021. 09:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због несташице ауто-дијелова, али и повећане потражње за аутомобилима на свјетском тржишту, дошло је до поскупљења половних аутомобила у свијету, што се одразило и на БиХ, те су цијене половних возила кренула према горе.

Како су за "Независне" рекли стручњаци из ове области, већ се осјети поскупљење половних аутомобила на тржишту у БиХ.

Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобила при Привредној комори ФБиХ, навео је за "Независне" да је истина да су порасле цијене половних, али и нових аутомобила.

- Цијене расту из разлога што су их прошле године у периоду пандемије сви оборили не би ли наставили продају аутомобила. Сада је повећана потражња за аутомобилима и цијене расту јер прате захтјеве тржишта - казао је Муратовић.

Нагласио је да је други разлог поскупљења недостатак одређених компоненти, односно дијелова за аутомобиле.

- И фабрике широм свијета су радиле смањеним капацитетом и сада имају велике наруџбе и потражњу за тим дијеловима тако да и то диктира цијену. Све испоруке касне. Рецимо, од наруџбе до испоруке аутомобила некада је требало највише 90 дана, а сада се чека минимално 120 дана. Људи који су прошле године хтјели да купе ауто одгодили су то због пандемије вируса корона - рекао је Муратовић.

Навео је да је тренутно велико повећање продаје аутомобила, како нових, тако и половних.

- Велики потенцијал је и на рентакар кућама. Оне прошле године са лагера нису повукле 600-700 аута, док је сада ситуација другачија - закључио је Муратовић.

Жељко Василић из Ауто-салона "Браћа Ђукић" из Дервенте рекао је да је дошло до поскупљења половних аутомобила највише због поскупљења на свјетском тржишту.

"Ово није само случај код нас, него и у региону. У разговору са колегама из Црне Горе, Хрватске и Србије сазнао сам да је и код њих иста ствар, односно да је и код њих дошло до поскупљења", навео је Василић.

Према његовим ријечима, ово поскупљење се креће од 15 до 20 одсто у зависности од модела аута, али сматра да ће у наредном периоду доћи до још виших цијена половних аута.

- Кад купујемо возила у Француској или Њемачкој, осјети се да је дошло до поскупљења. У Њемачкој је и све мање аута на лизингу, некада је било око 3.000, а сада имају 500-600 и можда је тај недостатак половних аутомобила један од разлога поскупљења - истакао је Василић.

Горан Радивојац, економски аналитичар, истакао је да је поскупљење половних аутомобила узроковано поскупљењем на глобалном тржишту и смањењем производње.

- Реално је очекивати да ће се производња селити ка неким дијеловима Европе, а најпразнији простор је ту Балкан, па тако БиХ мора тражити своје мјесто у тим процесима иначе ће доћи до још већег поскупљења. Ово је процес који неће трајати само мјесец-два, него неколико година - нагласио је Радивојац.

Додао је да је више фактора проузроковало поскупљење јер не поскупљују само половни аутомобили, ту су и храна, жељезо и готово сви остали производи.

Коментари 0
Повезане вијести
Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти Тржиште половњака: 10 трикова које користе преваранти
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 35m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 28m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 19m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 25m
    0