Cijene polovnjaka ubacuju u petu

14.06.2021. 09:11
0
IZVOR: nezavisne.com

Zbog nestašice auto-dijelova, ali i povećane potražnje za automobilima na svjetskom tržištu, došlo je do poskupljenja polovnih automobila u svijetu, što se odrazilo i na BiH, te su cijene polovnih vozila krenula prema gore.

Kako su za "Nezavisne" rekli stručnjaci iz ove oblasti, već se osjeti poskupljenje polovnih automobila na tržištu u BiH.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila pri Privrednoj komori FBiH, naveo je za "Nezavisne" da je istina da su porasle cijene polovnih, ali i novih automobila.

- Cijene rastu iz razloga što su ih prošle godine u periodu pandemije svi oborili ne bi li nastavili prodaju automobila. Sada je povećana potražnja za automobilima i cijene rastu jer prate zahtjeve tržišta - kazao je Muratović.

Naglasio je da je drugi razlog poskupljenja nedostatak određenih komponenti, odnosno dijelova za automobile.

- I fabrike širom svijeta su radile smanjenim kapacitetom i sada imaju velike narudžbe i potražnju za tim dijelovima tako da i to diktira cijenu. Sve isporuke kasne. Recimo, od narudžbe do isporuke automobila nekada je trebalo najviše 90 dana, a sada se čeka minimalno 120 dana. Ljudi koji su prošle godine htjeli da kupe auto odgodili su to zbog pandemije virusa korona - rekao je Muratović.

Naveo je da je trenutno veliko povećanje prodaje automobila, kako novih, tako i polovnih.

- Veliki potencijal je i na rentakar kućama. One prošle godine sa lagera nisu povukle 600-700 auta, dok je sada situacija drugačija - zaključio je Muratović.

Željko Vasilić iz Auto-salona "Braća Đukić" iz Dervente rekao je da je došlo do poskupljenja polovnih automobila najviše zbog poskupljenja na svjetskom tržištu.

"Ovo nije samo slučaj kod nas, nego i u regionu. U razgovoru sa kolegama iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije saznao sam da je i kod njih ista stvar, odnosno da je i kod njih došlo do poskupljenja", naveo je Vasilić.

Prema njegovim riječima, ovo poskupljenje se kreće od 15 do 20 odsto u zavisnosti od modela auta, ali smatra da će u narednom periodu doći do još viših cijena polovnih auta.

- Kad kupujemo vozila u Francuskoj ili Njemačkoj, osjeti se da je došlo do poskupljenja. U Njemačkoj je i sve manje auta na lizingu, nekada je bilo oko 3.000, a sada imaju 500-600 i možda je taj nedostatak polovnih automobila jedan od razloga poskupljenja - istakao je Vasilić.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, istakao je da je poskupljenje polovnih automobila uzrokovano poskupljenjem na globalnom tržištu i smanjenjem proizvodnje.

- Realno je očekivati da će se proizvodnja seliti ka nekim dijelovima Evrope, a najprazniji prostor je tu Balkan, pa tako BiH mora tražiti svoje mjesto u tim procesima inače će doći do još većeg poskupljenja. Ovo je proces koji neće trajati samo mjesec-dva, nego nekoliko godina - naglasio je Radivojac.

Dodao je da je više faktora prouzrokovalo poskupljenje jer ne poskupljuju samo polovni automobili, tu su i hrana, željezo i gotovo svi ostali proizvodi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 7m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 3m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 32m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 7m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    7h 0m
    0