Цијене поврћа у Српској драстично скочиле, купус скупљи чак три пута

14.10.2021. 09:38
0
ИЗВОР: srpskainfo

У Српској је поскупила готово сва храна, а у односу на прошлу годину цијене појединих врста поврћа, прије свега купуса и кромпира, порасле су чак неколико пута.

Тако је у ово доба лани килограм кромпира коштао 0,7 марака, док се тренутно његова цијена креће 1,5-2, а гламочки иде и до 2,5 КМ.

Како потврђују повртари, врећица купуса од десетак килограма тренутно кошта од 12 до 16 марака, а лани се могла купити за четири КМ.

И званична статистика показује да је ово поврће драстично поскупило, а према подацима Завода за статистику РС, килограм купуса је у августу 2020. у просјеку коштао 0,48, а у истом мјесецу ове године чак 1,38 КМ.

Слика

У Удружењу повртара РС објашњавају да су ове године најскупље културе које повртари прошле године, због далеко веће понуде од потражње, нису успјели да продају.

– То су кромпир и купус којих смо ове године засадили мање, па је тренутно понуда мања од потражње. Произвођачи ових култура су прошле године пословали негативно – објашњава за Српскаинфо предсједник овог удружења Бране Мастало.

Додаје да су процјене да ће, због смањења производње и суше, домаћег кромпира на тржишту бити само до краја ове године.

Слика

– Велепродавци гламочки кромпир сада откупљују по 1,2-1,5 КМ, а његова цијена у малопродаји је око двије КМ. С друге стране, врећа од 10-12 килограма купуса лани је коштала око четири, а сада између 12 и 16 КМ. Дакле, и кромпир и купус су, у односу на лани, поскупили за најмање три пута. Због смањене производње и суше, цијене поврћа су астрономске, а и даље ће расти – поручује Мастало.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 23m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 56m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 22m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 35m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 4m
    4