ЦИК БиХ: Одлука о српском делегату 1. јула тачно у подне

27.06.2024. 12:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Жријеб за именовање петог делегата Клуба српског народа у Дому народа ПС БиХ између листе СНСД-а и ПДП-а биће одржан у понедјељак 1. јула у 12 часова у просторијама Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у Сарајеву.

То је управо одлучено на сједници ЦИК-а, на којој су чланови овог органа једногласно усвојили Приједлог Закључка о провођењу поступка жријебања за додјелу једног мандата делегата у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине из Републике Српске, из реда српског народа

- На основу одлуке о утврђивању резултата посредних избора у Дому народа ПС БиХ из Републике Српске, која је постала правоснажна на основу рјешења Суда БиХ од 19. јуна ове године, провешће се поступак жријеба за додјелу мандата из реда српског народа између двије кандидатске листе које имају исти број гласова, по 12 - казао је Ермин Кос, шеф Сектора за изборе ИКТ-а.

Ирена Хаџиабдић, предсједница ЦИК-а БиХ, навела је да ова тачка заслужује дискусију, нарочито јер се у јавности појавило много медијских тврдњи о некој врсти наводног произвољног рада ЦИК-а, што је, истакла је, потпуно нетачно.

- Ту се тврди да делегате у овом случају бира Народна скупштина РС, а не жријеб. Желим рећи да оно што у овом случају ради ЦИК је прије свега засновано на рјешењу Суда БиХ и одлука Суда, којима су одбијене жалбе и утврђени резултати за посредне изборе за Дом народа из Републике Српске. Поступање ЦИК-а је прецизирано у образложењу одлуке Суда БиХ, а које каже да ће ЦИК БиХ потврдити коначне резултате након што се проведе жријебање у складу са чланом 9. тачка 12г, став 3, Изборног закона БиХ. На овај начин нису угрожена права политичких партија чији су мандати зависили од одлуке ЦИК-а по својој суштини, нити су примијењена средства непропорционална њиховим правима да буду бирани у ситуацији када су усвојили исти број гласова - појаснила је Хаџиабдићева.

Подсјетила је да се према Изборном закону БиХ мандати расподјељују један по један листама у складу са чланом 2.5 према ситуацији на листи.

- Ако приликом расподјеле буду добијени идентични количници, онда се мандат додјељује жријебањем. Дакле, овдје се не ради о произвољном раду ЦИК-а БИХ, него о нашем редовном послу и процедурама које су прописане искључиво Изборним законом БиХ које су за нас обавезне, као и провођење одлука Суда БиХ - нагласила је Хаџиабдићева.

- Позваћемо све заинтереоване политичке субјекте да присуствују жријебање, то ће бити јавни чин. Позваћемо медије, овлашћење представнике ових политичких субјеката, водиће се записник током читавог поступка и моћи ће се дати жалбе ако их неко буде имао. Све ће бити транспарентно - нагласила је она.

Жељко Бакалар, члан ЦИК-а БиХ, рекао је да овај случај нажалост изазвао велику буру у јавности и да безмало траје годину и по дана.

- Желио сам да вјерујем да се поступак завршио раније, али ево очито да није. Имале смо одлуке Уставног суда БиХ, па Суда БИХ, па одлуке Средишњег изборног повјеренства (СИП), и на крају ово рјешење Суда БиХ. Све инсинуације које се по овом питању појављују у јавном простору, поготово од представника политика, апсолутно одбијамо. Поступак ће бити маскимално транспарентан. Позивамо јавност, политичке представнике, неовисне проматраче у понедјељак у 12 да дођу и да виде да поступак неће бити компромитиран од стране СИП-а. А жријеб је жријеб, ко ће бити именован на основу резултара жријеба то ћемо да видимо. Процес је заснован на пресудама Суда - нагласио је Бакалар.

Пише: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
ПДП-у жријебањем додијељен мандат у Дому народа ПДП-у жријебањем додијељен мандат у Дому народа
На изборе излази "СДС - Воља народа" На изборе излази "СДС - Воља народа"
Од 1. јануара Ирена Хаџиабдић предсједник ЦИК-а Од 1. јануара Ирена Хаџиабдић предсједник ЦИК-а
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 33m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 56m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 29m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 26m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 17m
    0