ЦИК БиХ поново признао спорни гласачки листић за ПДП

22.12.2022. 11:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Централна изборна комисија, већином гласова, поново је признала спорни гласачки листић за листу ПДП за Дом народа БиХ, иако је Суд БиХ рјешењем једном већ поништио такву одлуку ЦИК.

Ово значи да пети српски делегат у Дому народа БиХ и даље није потврђен, јер листе СНСД и ПДП поново имају исти број гласова. Ићи ће се на жријебање, под условом да се СНСД поново не обрати Суду БиХ.

Чланица ЦИК Ирена Хаџиабдић упозорила је да овакву одлуку не може признати.

– Ми смо данас требали донијети одлуку у складу са одлуком Народне скупштине и у складу са извјештајем Комисије за избор и именовања НСРС. Ово мени данас изгледа да са истовјетним ставовима које је Суд БиХ већ цијенио, Суду враћамо предмет на поновни поступак. А требало би бити обрнуто – рекла је Хаџиабдићева.

Члан ЦИК Владо Рогић је рекао да долазе до критичне тачке за ЦИК, а то је хоће ли ова институција поштовати одлуке Суда БиХ или неће.

– Када то користе странка, па се не слажу са појединим судским одлукама, то могу разумјети. Али ако ЦИК не поштује одлуке суда, онда то за ову институцију постаје врло опасно. Постоји жалосна намјера ЦИК да не поштује упутства Суда БиХ јер у нашој одлуци пише „ако би се прихватио став Суда, дерогирале би се одредбе Изборног закона БиХ“ – рекао је Рогић.

С друге стране, члан ЦИК Ахмет Шантић бранио је нову-стару одлуку ЦИК.

– Оно што се оспорава у одлуци Суда јесте овлаштење и надлежност ЦИК да утврђује валидност гласачког листића. У том смислу ћу споменути ранију праксу ЦИК из 2010. када је ЦИК наредила поновно бројање неважећих гласачких листића за члана Предсједништва БиХ из РС на редовним бирачким мјестима, у ком поступку ће се утврдити како су важећи гласачки листићи проглашени за неважеће – говорио је Шантић.

Жељко Бакалар је на сједници рекао да се слаже са Хаџиабдићевом и са Рогићем.

– Када нам Суд врати на ново одлучивање, треба да поступимо по одлуци Суда. По ставу Суда БиХ неприхватљив је ранији закључак ЦИК којом је утврђено да је важећи листић онај кога је Комисија за избор и именовање НСРС прогласила неважећим и да листа ПДП има 12 гласова – упозорио је Бакалар.

Подсјећамо, СНСД има три сигурна од пет српских делегата – Средоју Новића, Николу Шпирића и Радована Ковачевића. Опозициона СДС једног – Желимира Нешковића. Пети делегат је постао проблем када је ЦИК признала спорни листић за ПДП из Народне скупштине за важећи, чиме су СНСД и ПДП били изједначени по броју гласова посланика, па је петог делегата требало одлучити извлачењем имена из куглица у бубњу: Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД) или Ненад Вуковић (ПДП).

Међутим, Суд БиХ је уважио жалбу СНСД и наредио ЦИК да поново одлучи о овом случају. Њихову нову одлуку управо смо сазнали, а занимљиво је да су је дан раније најавили неки медији у Сарајеву.

Сњежана Новаковић Бурсаћ пред почетак сједнице је упозорила да је „сећија очигледно одлучила, а телали јој се дали на посао“.

– Остаје који минут да се види да ли су и до које мјере “стручњаци” из ЦИК  спремни да крше правни систем и сами себе лаганим кораком одведу на другу страну закона и у неке друге установе (читај КПЗ Туњице, Фоча…) Покушали да сломе одлуку Народне Скупштине Републике Српске и још да се оглуше о одлуку Суда БиХ па да се види што, ни у теорији а ни у пракси, до сада виђено није – написала је на Твитеру.

Аутор: Слободан Попадић

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 34m
    0