ЦИК признала спорни листић

05.12.2022. 18:22
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Централна изборна комисија донијела је данас одлуку да уважи спорни гласачки листић који је прошле седмице поништила привремена комисија Народне скупштине Републике Српске за провођење избора српских делегата за Дом народа.

Ова одлука је донесена на данашњој сједници ЦИК БиХ под образложењем да гласачки листић који је проглашен неважећи нема елементе неважећег гласачког листића који су прописани одредбама Изборног закона и није супротан одредбама упутства који је наведен на гласачком листићу.

 

Током расправе, поједини чланови ЦИК БиХ су појаснили да се листић може прогласити неважећим ако се означи име кандидата што овдје није случај, или обиљежи више кандидата, дописују имена кандидата и слично. Навели су да је листић неважећи ако није испуњен, или је испуњен тако да није могуће са сигурношћу утврдити којој је политичкој странци, коалицији, независном кандидату или листи независних кандидата бирач дао свој глас, што овдје није случај.

Против ове одлуке били су чланови ЦИК БиХ, Ирена Хаџиабдић и Владо Рогић.

Додјелу мандата кандидатским листама ЦИК БиХ ће извршити након правоснажности ове одлуке.

Подсјећамо, у четвртак је у Народној скупштини Републике Српске одржано гласање о избору српских делегата за Дом народа БиХ. Једна листа СНСД добила је 12, док је листа ПДП освојила 11 гласова. Проблем је у додатном листићу који је проглашен неважећим, а народни посланик је свој глас намијенио ПДП. Наиме, неко од 83 народна посланика је умјесто да означи квадратић поред назива предлагача кандидатске листе, означио односно прекрижио цијелу листу коју предводи потпредсједник ПДП и бивши градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Комисија Народне скупштине задужена за провођење избора је гласачки листић прогласила неважећим. Неисправно попуњен листић је пресудио да СНСД добије четвртог делегата умјесто ПДП.

Одлуком ЦИК БиХ да призна неважећи гласачки листић кандидатске листе СНСД и ПДП сада имају по 12 гласова па ће пети делегат бити изабран жријебањем.

Пише: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а Четири делегата СНСД-а у Дому народа и један из СДС-а
ЦИК БиХ поново признао спорни гласачки листић за ПДП ЦИК БиХ поново признао спорни гласачки листић за ПДП
Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ Погледајте листе српских делегата за Дом народа БиХ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21h 28m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 57m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    13h 11m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    18h 15m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    9h 23m
    0