“Чика Гвозден” помаже и дјеци и одраслима

20.07.2020. 09:47
0
ИЗВОР: Глас Српске

Уз помоћ робота за рехабилитацију особа са потешкоћама у кретању, кога су малишани у Српској назвали “Чика Гвозден”, до сада су се рехабилитовале 84 одрасле особе и око 60 дјеце.

Ову услугу, коју Фонд здравственог осигурања РС финансира од почетка јуна ове године, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуци у протеклом периоду је, како наводе, у склопу редовне болничке цијене практично пружао гратис.

Ријеч је о савременим уређајима купљеним захваљујући новцу који је сакупљен у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” која је одржана крајем 2018. године под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић. У тој акцији прикупљено је 1,51 милион марака.

Како су објаснили у Заводу “Др Мирослав Зотовић”, примјена роботике у рехабилитацији дјеце почела је средином 2019. године, а нешто касније и одраслих, првенствено неуролошких пацијената.

- Пацијенти нису сносили трошкове јер је Завод у склопу редовне цијене болничко-опскрбног дана и дана дневне болнице практично гратис пружао услугу роботски асистираног тренинга на “локомату” осигураницима Фонда здравственог осигурања РС, уз примарну жељу стручних тимова и менаџмента Завода да пацијентима буде пружена најбоља могућа здравствена услуга - казали су у Заводу “Др Мирослав Зотовић”.

Додали су да су ефекти тренинга “локоматом” вишеструко позитивни, најприје у побољшању мотивације и заинтересованости за рехабилитацију, побољшању моторне контроле и снаге у ногама, сигурности и аутоматизма хода, остваривању самосталног хода или хода уз адекватно помагало.

- Секундарне користи су остварене у виду умањења појаве компликација попут дубоке венске тромбозе, побољшања кардиореспираторног и мишићног кондиционирања, побољшања мотивације пацијената и умањења депресивних епизода - рекли су у Заводу “Др Мирослав Зотовић”.

У току спровођења третмана свакодневно се биљеже параметри који, како објашњавају, дају информације о дневном тренингу с циљем евалуације и мијењања програмираних параметара за постизање постављених циљева.

- За већину клиничких тестова је препоручен ретест за шест мјесеци до годину дана, тако да смо сада у фази прикупљања података за наше прве резултате и искуства - истакли су у Заводу “Др Мирослав Зотовић”.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су, финансирајући роботски асистирану рехабилитацију дјеце и младих са сметњама у развоју, међу ријетким фондовима у региону чије обавезно здравствено осигурање финансира ову услугу.

- За осигуране који су ослобођени плаћања партиципације, као што су дјеца до 15 година, ову услугу финансирамо у потпуности, док лица која нису ослобођена ове обавезе плаћају партиципацију - казали су у Фонду.

Захваљујући систему за роботски потпомогнуту рехабилитацију дјеца и млади са сметњама у развоју више не морају да, истичу у Фонду, одлазе у иностранство и издвајају по неколико хиљада евра по третману.

Тим

У Заводу “Др Мирослав Зотовић” објаснили су да роботи не замјењују рехабилитациони тим, него олакшавају и подупиру њихов рад.

- Роботи побољшавају ефектност и ефикасност рехабилитације и сигурно представљају један од значајних сегмената будућности - рекли су у Заводу.

Коментари 0
Повезане вијести
„Робот“ у Источној Илиџи - мјесто најбоље куповине (ФОТО) „Робот“ у Источној Илиџи - мјесто најбоље куповине (ФОТО)
Након три успјешна отворења у марту и априлу ове године, Робот 26. августа отвара објекат у Источној Илиџи Након три успјешна отворења у марту и априлу ове године, Робот 26. августа отвара објекат...
"РОБОТ" запошљава - Малопродајни објекат "Источна Илиџа" "РОБОТ" запошљава - Малопродајни објекат "Источна Илиџа"
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 0m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 1m
    0