“Čika Gvozden” pomaže i djeci i odraslima

20.07.2020. 09:47
0
IZVOR: Glas Srpske

Uz pomoć robota za rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u kretanju, koga su mališani u Srpskoj nazvali “Čika Gvozden”, do sada su se rehabilitovale 84 odrasle osobe i oko 60 djece.

Ovu uslugu, koju Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira od početka juna ove godine, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci u proteklom periodu je, kako navode, u sklopu redovne bolničke cijene praktično pružao gratis.

Riječ je o savremenim uređajima kupljenim zahvaljujući novcu koji je sakupljen u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je održana krajem 2018. godine pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović. U toj akciji prikupljeno je 1,51 milion maraka.

Kako su objasnili u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”, primjena robotike u rehabilitaciji djece počela je sredinom 2019. godine, a nešto kasnije i odraslih, prvenstveno neuroloških pacijenata.

- Pacijenti nisu snosili troškove jer je Zavod u sklopu redovne cijene bolničko-opskrbnog dana i dana dnevne bolnice praktično gratis pružao uslugu robotski asistiranog treninga na “lokomatu” osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, uz primarnu želju stručnih timova i menadžmenta Zavoda da pacijentima bude pružena najbolja moguća zdravstvena usluga - kazali su u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”.

Dodali su da su efekti treninga “lokomatom” višestruko pozitivni, najprije u poboljšanju motivacije i zainteresovanosti za rehabilitaciju, poboljšanju motorne kontrole i snage u nogama, sigurnosti i automatizma hoda, ostvarivanju samostalnog hoda ili hoda uz adekvatno pomagalo.

- Sekundarne koristi su ostvarene u vidu umanjenja pojave komplikacija poput duboke venske tromboze, poboljšanja kardiorespiratornog i mišićnog kondicioniranja, poboljšanja motivacije pacijenata i umanjenja depresivnih epizoda - rekli su u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”.

U toku sprovođenja tretmana svakodnevno se bilježe parametri koji, kako objašnjavaju, daju informacije o dnevnom treningu s ciljem evaluacije i mijenjanja programiranih parametara za postizanje postavljenih ciljeva.

- Za većinu kliničkih testova je preporučen retest za šest mjeseci do godinu dana, tako da smo sada u fazi prikupljanja podataka za naše prve rezultate i iskustva - istakli su u Zavodu “Dr Miroslav Zotović”.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su, finansirajući robotski asistiranu rehabilitaciju djece i mladih sa smetnjama u razvoju, među rijetkim fondovima u regionu čije obavezno zdravstveno osiguranje finansira ovu uslugu.

- Za osigurane koji su oslobođeni plaćanja participacije, kao što su djeca do 15 godina, ovu uslugu finansiramo u potpunosti, dok lica koja nisu oslobođena ove obaveze plaćaju participaciju - kazali su u Fondu.

Zahvaljujući sistemu za robotski potpomognutu rehabilitaciju djeca i mladi sa smetnjama u razvoju više ne moraju da, ističu u Fondu, odlaze u inostranstvo i izdvajaju po nekoliko hiljada evra po tretmanu.

Tim

U Zavodu “Dr Miroslav Zotović” objasnili su da roboti ne zamjenjuju rehabilitacioni tim, nego olakšavaju i podupiru njihov rad.

- Roboti poboljšavaju efektnost i efikasnost rehabilitacije i sigurno predstavljaju jedan od značajnih segmenata budućnosti - rekli su u Zavodu.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Robot“ u Istočnoj Ilidži - mjesto najbolje kupovine (FOTO) „Robot“ u Istočnoj Ilidži - mjesto najbolje kupovine (FOTO)
Nakon tri uspješna otvorenja u martu i aprilu ove godine, Robot 26. avgusta otvara objekat u Istočnoj Ilidži Nakon tri uspješna otvorenja u martu i aprilu ove godine, Robot 26. avgusta otvara objekat...
"ROBOT" zapošljava - Maloprodajni objekat "Istočna Ilidža" "ROBOT" zapošljava - Maloprodajni objekat "Istočna Ilidža"
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    6h 43m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    11h 58m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    23h 17m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    9h 44m
    0
  • Umrla glumica Radmila Živković
    8h 10m
    0