Цивили бјеже након упозорења Израела: "Многи иду пјешке, носе душеке на леђима"

13.10.2023. 17:31
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Седмог дана највећих непријатељстава Израела и палестинског Хамаса посљедњих деценија, становници сјеверног дијела Појаса Газе почели су да одлазе на југ тог подручја, пошто их је израелска војска упозорила да то учине у наредна 24 сата.

Уједињене нације кажу да ће та наредба имати "разорне хуманитарне посљедице" и позвале су Израел да је опозове.

Упозорење Израела значи би да око 1,1 милион људи требало да напусти домове за тако кратко вријеме, што УН оцјењују као немогуће.

Ситацију додатно отежава велики број рањеника и пацијената у болницама, а и чињеница да би сви цивили, који су досад махом живјели у два велика избјегличка кампа, требало да крену истим путем ка југу.

Хамас је поручио становницима Газе да не насједају на "лажну израелску пропаганду" и да игноришу упозорења о евакуацији.

Ипак, сатима послије упозорења Израела, на улицама су људи у стотинама аутомобила, на моторима и камионима, натовареним стварима, а поједини чак носе душеке на леђима, извјештава ББЦ новинар Ружди Абулауф.

Многи од њих иду и пјешке, а са собом воде и стоку, краве, камиле, овде и магарце, додаје извјештач из Газе.

Упозорење Израела услиједило је послије изненадног напада Хамаса прошле суботе на југ Израела када је убијено најмање 1.200 Израелаца и страних држављана, да би, као одговор, израелска војска почела немилосрдно да удара ракетама по Појасу Газе, убивши најмање 1.300 људи.

Порука Израела тумачи се као припрема за копнену офанзиву на Појас Газе послије вишедневних ваздушних удара, упркос пријетњама Хамаса да ће убити све Израелце које је отео приликом изненадног напада, , наводи ББЦ Неwс на српском.

Појас Газе је најгушће насељено мјесто на свијету и процјењује се да тамо живи око 2,2 милиона људи - све о животу у Гази прочитајте у посебном тексту ББЦ-ја.

Из Газе је до сада већ расељено око 340.000, према подацима УН-а.

Расте страх од могућег ширења сукоба на Блиском истоку, поготово послије данашње посјете иранског министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахјана сусједном Либану.

Хасан Насралах, замјеник лидера Хезболаха, наговијестио је могућност да се и та војно-политичка организација придружи Хамасу у рату против Израела.

"Потпуно смо спремни за то", рекао је он у предграђу Бејрута на скупу подршке Хамасу и Палестинцима у Гази.

Као и Хамас у Гази, Велика Британија, поједине европске земље и САД, раније су прогласиле Хезболах терористичком организацијом.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    4444 14.10.2023. 01:38
    sad kad se islamske celije aktiviraju po evropi!a islam vjera mira i ljubavi od postanka vodi dzihad-rat protiv nemuslimana cijeloga svijeta
  • Generic placeholder image
    Krcko 13.10.2023. 22:17
    Pa i OVK na Kosovu je u početku bila deklarisana kao teroristička organizacija po mjerilima Zapada, da bi nako izvjesnog vremena bila amnestirana i podržana od tog istog Zapada i preko noći postala tzv"Oslobodilačka vojska Kosova". Ostaje vrmenea da se vidi, ali nemoguća je misija da Hamas i Hezbolah postanu oslobodilaćčke vojske Palestine. USA i Nato stoje iza leđa Izraela, i neka je Bog na pomoći objema zaraćenim stranama, da što prije prestane rat i krvoproliće.
Повезане вијести
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 59m
    8
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 43m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 30m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 13m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 5m
    0