Чланица ЦИК-а затражила помоћ

11.10.2022. 18:39
0
ИЗВОР: ba.n1info.com

Вања Бјелица Прутина, чланица Централне изборне комисије, емотивно се данас обратила на сједници ЦИК-а, рекавши да је сигурносно угрожена, те да јој се ставља мета на чело због одлуке о поновном контролном бројању за ниво предсједника/потпредсјеника Републике Српске. Изјавила је да је страх за дјететов и њен живот, те да је називају 'српском фукаром' и особом која 'руши Републику Српску'.

Расправа о породичном животу             

- Ирена Хаџиабдић и ја смо дискриминисане на основу пола и у више наврата претрпиле смо различите видове вербалног насиља. Тонови с којим су нам се обраћали били су застрашујући. Видно сам узенемирена чињеницом да кандидат за предсједника Републике Српске поново говори о мени лично, овој пут као о некоме ‘ко руши Републику Српску’. Разлог томе је што сам подржала одлуку о поновном контролном бројању за ниво предсједника/потпредсјеника Републике Српске - рекла је Бјелица.

Тврди да ово није први пут да је изложена медијском линчу, те да је на исти начин била изложена и за прошле изборе када је због поништења избора у Добоју и Сребреницу названа “српском фукаром”.

- Отишло се и корак даље, расправљало се о мом породичном животу, брачном партнеру, чиме се директно крши моје право на приватни и породични живот које представља једно од основних права. Тада када сам названа ‘српском фукаром’, то је једно вријеме трајало и сада видимо да у Добоју након поништених избора готово 400 чланова обухваћено је оптужницом, а неке су оптужнице и потврђене. Ја сам омогућила грађанима Републике Српске да се спријечи крађа њихове воље. Код поништавања избора избора у Сребреници и Добоја, сви смо добили кривичне пријаве - истакнула је чланица ЦИК-а, уз апел на Тужилаштво да сви по тим кривичним пријавама и одговарају.

Мета на челу и предсједника ЦИК-а

Испричала је и да је данас добила информацију да је због гласања поновог за ниво Републике Српске, речено да је ‘извршила удар на Републику Српски’, иако је јасно да ЦИК доноси одлуке двотрећински.

- Сматрам да се као жена, као самохрана мајка стављам под притисак и поново чујем да ће се поднијети кривичне пријаве. Кандидат за предсједника Републике Српске мени директно мету ставља на чело именом и презименом. Ја живим у Републици Српској и то код мене ствара непријатељско окружење код оних људи који поклањају и вјерују ријечима том кандидату. Због таквих ставова, говоре ми да сам хистерична, оштро се противим томе и данас сам борбено рекла да нећу дозволити да ми се ставља мета на чело и да вршим удар на Републику Српску. Ради свој посао у складу са законом. Позивам надлежне институције се испита да ли постоји, не политичка, него кривична одговорност за такве поруке и захтјевам да се изврши процјена моје личне сигурности - рекла је Бјелица кроз сузе, додавши:

- Имам страх кад се моје дијете враћа из школе са својим другарима… Сматрам да моје дијете треба да ужива иста права као друга дјеца, али плашим се да то дозволим. Овакве ствари су недопустиве. Чула сам и да се инсинуира да је нека госпођа из СДС-а, пошто се повезујем стално са СДС, била на Требевићу или Јахорину са Мирком Шаровићем, позивам Тужилаштво или м:тел да испита преко базних станица моју локацију, јер је то једна лаж.

Суад Арнаутовић, предсједник ЦИК-а дао је пуну подршку својој колегици, рекавши да је и њему врло слично  стављена мета на чело, те да је ‘квалификован као антисрбин’.

- Недопустиво је да било ко у овој држави било коме пријети посебно високи званичници. Одбацујем сваки вид политичке прљаве кампање која се води против ове институције и њених чланова - поручио је пресједник ЦИК-а.

Додик поново вријеђа

Милорад Додик, лидер СНСД-а, подсјетимо, и данас је напао чланове ЦИК-а на личном основу.

- Бјелица – Прутина се састајала са Шаровићем у критичним данима гдје је добила упуте. А предсједник ЦИК-а је антисрбин, он ради све против Републике Српске, и сматра да је она геноцидна и учиниће све да јој направи штету - још једна је у низу спорних Додикових изјава.

- Сама чињеница да се гласање измјешта из Републике Српске указује на то да јој се одузима суверенитет – говорите нам да нисмо достојни да проведемо изборни процес - додао је.

Најавио је и да ће поднијети кривичне пријаве против свих чланова Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, а након што је јуче саопштено како ће се поново бројати гласови за предсједника ентитета Република Српска. Овакав потез прогласио је нападом на овај ентитет – што је и данас послужило као увертира у причу ‘о независности’ овог бх. ентитета.

Аутор: Берина Бахтановић

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 21m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 40m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    14h 7m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 47m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 28m
    0