Чланови Удружења „Сунце“ добро поднијели ситуацију у вези са вирусом корона

04.06.2020. 16:09
0
ИЗВОР: Катера

Увођење ванредне ситуације због пандемије вируса корона онемогућило је чланове Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ да се друже и обављају свакодневне активности, те се у овом Удружењу надају да ће се све ускоро вратити у нормално стање.

Предсједник Удружења „Сунце“ Миленко Вујиновић каже за Катеру да су њихови корисници добро поднијели ванредно стање и све мјере које су уведене с циљем сузбијања вируса корона, а које су ограничеле кретање особа са посебним потребама које спадају у ризичну групу.

- Већина те дјеце је врло стрпљива и без обзира, они ипак разумију проблем. Велика је срећа што већина наших родитеља станује на селима, гдје имају довољно простора за кретање, док је мало теже онима који живе у граду – каже Вујиновић.

Слика

Он додаје да би било добро ако би Удружење „Сунце“ ускоро почело са радом, како би се олакшао живот и свакодневница лица са посебним потребама који живе у граду и који не могу да излазе из својих станова.

- Они спадају у ризичну групу и не знају сами да се пазе, да држе социјалну дистанцу једни од других, не познају мјере, а ми се не усуђујемо да почнемо са радом док се све мјере не укину – каже Вујиновић и додаје да Удружење „Сунце“  чека на одлуку Републичког штаба за ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, Удружење „Сунце“ је сав рад зауставило првог дана када је уведена ванредна ситуација у Републици Српској, што је зауставило и приходе које ово удружење остварује, али и пројекте у којима је рад са дјецом неопходан.

- Влада Републике Српске нам је помогла на тај начин што је за март исплатила давања, док је за април уплатила најнижу плату и давања. Приходи Удружења су у овом периоду нагло пали, јер не радимо пројекте и зато што ти пројекти захтијевају рад са дјецом, а ми нисмо у могућности да радимо – каже Вујиновић.

У међувремену, за вријеме ванредног стања у Републици Српској, Вујиновић каже да је Удружење „Сунце“ испратило све активности приликом помоћи породицима које су њихови корисници.

Слика

- Завршили смо расподјелу заштитних маски, које су донирали једна фирма из Пала и Скупштина града Источно Сарајево, као и донацију чајева од једне фирме из Сарајева. Такође, завршили смо управо и расподјелу 22 пакета помоћи нашим најугроженијим члановима, те смо на неким начин бар мало допринијели да наше породице буду колико-толико збринуте – каже Вујиновић.

Вујиновић додаје да су у сарадњи са Центром за социјални рад Пале извршили расподјелу сјеменских пакета за шест породица, које су чланови овог Удружења.

Он каже да су запослени у Удружењу „Сунце“ у сарадњи са логопедом и педагогом у сталном контакту са својим члановима, те су тако свима подједнако изашли у сусрет како би што лакше пребродили ову ситуацију и немогућност њиховог дружења и боравка у „Сунцу“.

Многе ствари су прекинуте и још увијек није извјесно да ли ће корисници овог Удружења искористити право љетовања у Црној Гори, гдје сваке године одлазе у сарадњи са Фондом дјечије заштите РС.

 

Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО) Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    18h 17m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    17h 51m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    16h 57m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    10h 19m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    19h 18m
    0