Članovi Udruženja „Sunce“ dobro podnijeli situaciju u vezi sa virusom korona

04.06.2020. 16:09
0
IZVOR: Katera

Uvođenje vanredne situacije zbog pandemije virusa korona onemogućilo je članove Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ da se druže i obavljaju svakodnevne aktivnosti, te se u ovom Udruženju nadaju da će se sve uskoro vratiti u normalno stanje.

Predsjednik Udruženja „Sunce“ Milenko Vujinović kaže za Kateru da su njihovi korisnici dobro podnijeli vanredno stanje i sve mjere koje su uvedene s ciljem suzbijanja virusa korona, a koje su ograničele kretanje osoba sa posebnim potrebama koje spadaju u rizičnu grupu.

- Većina te djece je vrlo strpljiva i bez obzira, oni ipak razumiju problem. Velika je sreća što većina naših roditelja stanuje na selima, gdje imaju dovoljno prostora za kretanje, dok je malo teže onima koji žive u gradu – kaže Vujinović.

Slika

On dodaje da bi bilo dobro ako bi Udruženje „Sunce“ uskoro počelo sa radom, kako bi se olakšao život i svakodnevnica lica sa posebnim potrebama koji žive u gradu i koji ne mogu da izlaze iz svojih stanova.

- Oni spadaju u rizičnu grupu i ne znaju sami da se paze, da drže socijalnu distancu jedni od drugih, ne poznaju mjere, a mi se ne usuđujemo da počnemo sa radom dok se sve mjere ne ukinu – kaže Vujinović i dodaje da Udruženje „Sunce“  čeka na odluku Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, Udruženje „Sunce“ je sav rad zaustavilo prvog dana kada je uvedena vanredna situacija u Republici Srpskoj, što je zaustavilo i prihode koje ovo udruženje ostvaruje, ali i projekte u kojima je rad sa djecom neophodan.

- Vlada Republike Srpske nam je pomogla na taj način što je za mart isplatila davanja, dok je za april uplatila najnižu platu i davanja. Prihodi Udruženja su u ovom periodu naglo pali, jer ne radimo projekte i zato što ti projekti zahtijevaju rad sa djecom, a mi nismo u mogućnosti da radimo – kaže Vujinović.

U međuvremenu, za vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, Vujinović kaže da je Udruženje „Sunce“ ispratilo sve aktivnosti prilikom pomoći porodicima koje su njihovi korisnici.

Slika

- Završili smo raspodjelu zaštitnih maski, koje su donirali jedna firma iz Pala i Skupština grada Istočno Sarajevo, kao i donaciju čajeva od jedne firme iz Sarajeva. Takođe, završili smo upravo i raspodjelu 22 paketa pomoći našim najugroženijim članovima, te smo na nekim način bar malo doprinijeli da naše porodice budu koliko-toliko zbrinute – kaže Vujinović.

Vujinović dodaje da su u saradnji sa Centrom za socijalni rad Pale izvršili raspodjelu sjemenskih paketa za šest porodica, koje su članovi ovog Udruženja.

On kaže da su zaposleni u Udruženju „Sunce“ u saradnji sa logopedom i pedagogom u stalnom kontaktu sa svojim članovima, te su tako svima podjednako izašli u susret kako bi što lakše prebrodili ovu situaciju i nemogućnost njihovog druženja i boravka u „Suncu“.

Mnoge stvari su prekinute i još uvijek nije izvjesno da li će korisnici ovog Udruženja iskoristiti pravo ljetovanja u Crnoj Gori, gdje svake godine odlaze u saradnji sa Fondom dječije zaštite RS.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Sunce umire za pet milijardi godina Sunce umire za pet milijardi godina
Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO) Indija lansirala raketu kako bi proučavala Sunce (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    20h 22m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    19h 56m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    19h 2m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    12h 24m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    21h 23m
    0