Ћосић и Бјелица: Рад за грађане изнад свега

16.03.2021. 15:18
2
ИЗВОР: opstinasokolac.net

У склопу редовног обиласка општина које се налазе у саставу града Источно Сарајево градоначелник Љубиша Ћосић данас је посјетио општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о битним пројектима за ову локалну заједницу.

Након данашњег састанка градоначелник Ћосић је у обраћању новинарима рекао да је систематски рад начелника Бјелице примјетан, те да ће Градска управа дати пуну подршку пројектима општине Соколац.

– Видно је да је Општина Соколац у протеклом периоду систематски радила на конкретним пројектима. Свакако, један од најбитнијих пројеката који ће општинска управа лобирати у Граду Источно Сарајево је пројекат изградње Градске куће и трга у Сокоцу. Кроз разговор са начелником делегирао сам и питање главне саобраћајнице, која у сваком случају треба да се надовеже на тај градски трг. Разговарало се и о изградњи треће траке преко Романије, пројекту који је начелник Бјелица подржао и за који се већ дуже вријеме бори. Такође, један јако битан туристички пројекат који би могао имати велики значај за општину Соколац је изградања етно – села на Романији, које је одавно започето. Мислим да ће на некој од наредних сједница Скупштине општине Соколац ова тачка бити уврштена у дневни ред, како би се донио план парцелације те да се након тога крене у реализацију пројекта, за који су сви инфрструктурни услови доступни. Начелник Бјелица и ја имамо заједничко то што смо као начелници у претходна два мандата, можда урадили и покретали више ствари него што је то била финансијска могућност наших општина. На оперативном нивоу договорили смо да ребаланс буџета града Источно Сарајево који ће бити припремљен да ће у значајној мјери помоћи реализацији пројеката који су овдје у Сокоцу - истакао је Ћосић.

Слика

Фото: Б.Тошић

Он је додао да је по сазнањима која је добио од начелника Бјелице горуће питање, које је од великог значаја за општину Соколац куповина јавног предузећа водовод и канализација „Врело Биоштице“ у стечају.

– Начелник Сокоца већ дуже вријеме ово питање делигира Влади Републике Српске, а износ од 1.500.000 КМ може се распоредити на више ануитета. Убијеђен сам да ћемо заједничким лобирањем доћи до тога да 500.000 КМ у првој рати заједнички обезбиједимо путем Владе Републике Српске - рекао је Ћосић.

Ћосић је истакао да га посебно радује чињеница да је у општини Соколац много рађено на пројектима енергетске ефикасности, те да је много урађено по том питању.

На састанку је било ријечи и о самој улози привреде у општини Соколац, са посебним освртом на дрвопрерађивачку индустрију.

– Привреда је значајна за развој сваке локалне заједнице. Водећа грана привреде у Сокоцу је дрвопрерађиваћка индустрија и морам рећи да ће Град Источно Сарајево у наредном периоду покушати да дође до једног Центра за иновације и финализацију производа у области дрвопрераде, чије би сједиште требало да буде управо у Сокоцу - рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Слика

Фото: Б.Тошић

Градоначелник Ћосић и начелник Бјелица на данашњем састанку усагласили су се и око тога да туристичка организација мора бити дефинисана на једном мјесту, односно да дјелује као Туристичка организација Града Источно Сарајево, како је уставни суд и пресудио.

То значи да ће туристичка организација из Сокоца бити у саставу градске ТО и неће бити угрожено оно што је до сада урадила.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица након данашњег састанка захвалио се градоначелнику Ћосићу на разумијевању које је исказао за пројекте на којима ова локална заједница ради већ низ година.

– Са господином Ћосићем имао сам добру сарадњу из периода када је био начелник општине Источно Ново Сарајево и та сарадња ће бити настављена и кроз његов мандат градоначелника нашег Града Источно Сарајево. Као неко ко је био некадашњи предсједник скупштине Града Српско Сарајево, упознат сам које су могућности Града и који је његов значај. Соколац је увијек давао најснажнију подршку Граду Источно Сарајево, а тако ће бити и у наредном периоду. Радује ме чињеница да су пројекти на којима радимо наишли на позитивну реакцију и да су препознати од стране градоначелника - рекао је Бјелица.

Бјелица је још једном истакао значај рјешавања статуса Јавног предузећа водовод и канализација „Врело Биоштице“ у стечају, које би требало да буде формирано као акционарско друштво, те да се нада да ће заједнички снагама локалне и градске управе тај проблем ускоро бити рјешен.

Начелник општине Соколац од градоначелника Ћосића тражио је подршку у рјешавању инфраструктуре тј. прикључака електричне енергије за двије новоизграђене стамбене јединице, као и за средства у износу од 200.000 КМ која недостају за даље уређење Улице 9. јануар како би добила изглед достојан назива који носи.

Заједнички закључак на данашњем састанку градоначелника Љубише Ћосића и начелника Милована Бјелице, јесте да без обзира на политичке оријентације сарадња не смије и није упитна, јер је рад за грађане изнад свега.

 

Аутор: Свјетлана Рајић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 16.03.2021. 21:50
    Da li su razgovarali o ukidanju odbornickog dodatka bar za one koji su zaposleni i po upravnim odborima u više firmi.Jedan covjek zaposlen,odbornik u opštini, odbornik u gradu i u nadzornom odboru u firmi.I onda se pitamo što omladina ide na zapad.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 16.03.2021. 17:44
    Dobra slika ali na njoj fale odbornici skupstinske većine i njihovi mentori.
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    8h 24m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    7h 58m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    7h 4m
    3
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    9h 25m
    0
  • На аутобуској станици у Загребу усташки симболи и порука "Уби Србина"
    10h 14m
    2