Ćosić i Bjelica: Rad za građane iznad svega

16.03.2021. 15:18
2
IZVOR: opstinasokolac.net

U sklopu redovnog obilaska opština koje se nalaze u sastavu grada Istočno Sarajevo gradonačelnik Ljubiša Ćosić danas je posjetio opštinu Sokolac i sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarao o bitnim projektima za ovu lokalnu zajednicu.

Nakon današnjeg sastanka gradonačelnik Ćosić je u obraćanju novinarima rekao da je sistematski rad načelnika Bjelice primjetan, te da će Gradska uprava dati punu podršku projektima opštine Sokolac.

– Vidno je da je Opština Sokolac u proteklom periodu sistematski radila na konkretnim projektima. Svakako, jedan od najbitnijih projekata koji će opštinska uprava lobirati u Gradu Istočno Sarajevo je projekat izgradnje Gradske kuće i trga u Sokocu. Kroz razgovor sa načelnikom delegirao sam i pitanje glavne saobraćajnice, koja u svakom slučaju treba da se nadoveže na taj gradski trg. Razgovaralo se i o izgradnji treće trake preko Romanije, projektu koji je načelnik Bjelica podržao i za koji se već duže vrijeme bori. Takođe, jedan jako bitan turistički projekat koji bi mogao imati veliki značaj za opštinu Sokolac je izgradanja etno – sela na Romaniji, koje je odavno započeto. Mislim da će na nekoj od narednih sjednica Skupštine opštine Sokolac ova tačka biti uvrštena u dnevni red, kako bi se donio plan parcelacije te da se nakon toga krene u realizaciju projekta, za koji su svi infrstrukturni uslovi dostupni. Načelnik Bjelica i ja imamo zajedničko to što smo kao načelnici u prethodna dva mandata, možda uradili i pokretali više stvari nego što je to bila finansijska mogućnost naših opština. Na operativnom nivou dogovorili smo da rebalans budžeta grada Istočno Sarajevo koji će biti pripremljen da će u značajnoj mjeri pomoći realizaciji projekata koji su ovdje u Sokocu - istakao je Ćosić.

Slika

Foto: B.Tošić

On je dodao da je po saznanjima koja je dobio od načelnika Bjelice goruće pitanje, koje je od velikog značaja za opštinu Sokolac kupovina javnog preduzeća vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštice“ u stečaju.

– Načelnik Sokoca već duže vrijeme ovo pitanje deligira Vladi Republike Srpske, a iznos od 1.500.000 KM može se rasporediti na više anuiteta. Ubijeđen sam da ćemo zajedničkim lobiranjem doći do toga da 500.000 KM u prvoj rati zajednički obezbijedimo putem Vlade Republike Srpske - rekao je Ćosić.

Ćosić je istakao da ga posebno raduje činjenica da je u opštini Sokolac mnogo rađeno na projektima energetske efikasnosti, te da je mnogo urađeno po tom pitanju.

Na sastanku je bilo riječi i o samoj ulozi privrede u opštini Sokolac, sa posebnim osvrtom na drvoprerađivačku industriju.

– Privreda je značajna za razvoj svake lokalne zajednice. Vodeća grana privrede u Sokocu je drvoprerađivaćka industrija i moram reći da će Grad Istočno Sarajevo u narednom periodu pokušati da dođe do jednog Centra za inovacije i finalizaciju proizvoda u oblasti drvoprerade, čije bi sjedište trebalo da bude upravo u Sokocu - rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Slika

Foto: B.Tošić

Gradonačelnik Ćosić i načelnik Bjelica na današnjem sastanku usaglasili su se i oko toga da turistička organizacija mora biti definisana na jednom mjestu, odnosno da djeluje kao Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, kako je ustavni sud i presudio.

To znači da će turistička organizacija iz Sokoca biti u sastavu gradske TO i neće biti ugroženo ono što je do sada uradila.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nakon današnjeg sastanka zahvalio se gradonačelniku Ćosiću na razumijevanju koje je iskazao za projekte na kojima ova lokalna zajednica radi već niz godina.

– Sa gospodinom Ćosićem imao sam dobru saradnju iz perioda kada je bio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i ta saradnja će biti nastavljena i kroz njegov mandat gradonačelnika našeg Grada Istočno Sarajevo. Kao neko ko je bio nekadašnji predsjednik skupštine Grada Srpsko Sarajevo, upoznat sam koje su mogućnosti Grada i koji je njegov značaj. Sokolac je uvijek davao najsnažniju podršku Gradu Istočno Sarajevo, a tako će biti i u narednom periodu. Raduje me činjenica da su projekti na kojima radimo naišli na pozitivnu reakciju i da su prepoznati od strane gradonačelnika - rekao je Bjelica.

Bjelica je još jednom istakao značaj rješavanja statusa Javnog preduzeća vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštice“ u stečaju, koje bi trebalo da bude formirano kao akcionarsko društvo, te da se nada da će zajednički snagama lokalne i gradske uprave taj problem uskoro biti rješen.

Načelnik opštine Sokolac od gradonačelnika Ćosića tražio je podršku u rješavanju infrastrukture tj. priključaka električne energije za dvije novoizgrađene stambene jedinice, kao i za sredstva u iznosu od 200.000 KM koja nedostaju za dalje uređenje Ulice 9. januar kako bi dobila izgled dostojan naziva koji nosi.

Zajednički zaključak na današnjem sastanku gradonačelnika Ljubiše Ćosića i načelnika Milovana Bjelice, jeste da bez obzira na političke orijentacije saradnja ne smije i nije upitna, jer je rad za građane iznad svega.

 

Autor: Svjetlana Rajić

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 16.03.2021. 21:50
    Da li su razgovarali o ukidanju odbornickog dodatka bar za one koji su zaposleni i po upravnim odborima u više firmi.Jedan covjek zaposlen,odbornik u opštini, odbornik u gradu i u nadzornom odboru u firmi.I onda se pitamo što omladina ide na zapad.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 16.03.2021. 17:44
    Dobra slika ali na njoj fale odbornici skupstinske većine i njihovi mentori.
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    9h 58m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 32m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 38m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 0m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    10h 59m
    0