Ћосић: У 2021. стабилизација тржишта, наставак експанзивног развоја

12.02.2021. 13:08
1
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић оцијенио је да ће током ове године доћи до стабилизације тржишта некретнина, те да ће, упркос пандемији вируса корона, експанзивни развој овог града бити настављен.

Ћосић је изјавио Срни да је у осам мјесеци прошле године тржиште некретнина на најатрактивнијим локацијама у Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, Палама и Јахорини показало падајућу линију, што је довело до ситуације да је на тржишту био присутан далеко мањи број актера.

- Међутим, није дошло до пада цијена ни стамбених ни пословних простора на подручју ове три општине, већ је евидентан и одређени пораст цијена. Мислим да је дошло до само једног успоравања, које је било савим нормално, с обзиром на негативне утицаје вируса корона и ситуацију да су учесници на тржишту били ти који су ишчекивали даљи развој ситуације - појаснио је Ћосић.

Према његовим ријечима, тренутно је у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи тешко наћи нов стан чија је цијена испод 1.450 КМ по метру квадратном, а у понуди их има и до 1.650 КМ.

Он је, као посебан феномен, издвојио Јахорину која има огромну понуду, али и огромну потражњу, што је условљено позитивним очекивањима, која су резултат значајних инвестиција и великог броја учесника и понуђача.

- Јахорина је препозната као зимски, али и као љетни потенцијал од људи који имају вишак капитала и који су спремни да инвестирају у куповину властитих стамбених јединица или јединица за издавање. На овој планини је присутан раст цијена некретнина и, генерално, мислим да је то добро - нагласио је Ћосић.

Он је појаснио да ће сваки раст цијена некретнина на адекватан начин довести до ангажовања већег капитала и већег броја учесника на страни понуде, што ће се у једној фази изнивелисати.

Ћосић је указао да цијене некретнине не могу расти неограничено, већ ће доћи до одређене тачке до које тражња може да апсорбује ту врсту понуде.

- Генерално, моја оцјена је да је 2021. година период потпуне стабилизације и да ће Источно Сарајево, као град који има експанзиван карактер, посебно у дијелу изградње стамбених и пословних јединица, наставити свој развој - навео је градоначелник Ћосић.

Истакавши потребу равномјерног развоја градских општина, Ћосић сматра да ће у одређеном моменту на подручју Источног Старог Града и Сокоца доћи до повећане потражње за одређеним стамбеним и пословним јединицама туристичког типа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је Срни да је, и поред ситуације са вирусом корона, стање на тржишту некретнина на подручју ове локалне заједнице задовољавајуће, те да се градња одвија планираном динамоком, на шта је много утицала и Јахорина.

- Туристичка сезона на Јахорини није само утицала на повећано интересовање за некретнине на овој планини, него и на подручју цијеле општине Пале. Вјероватно је велика потражња и за туристичким смјештајним капацитетима разлог што градња не трпи значајније поремећаје - сматра Југовић.

Југовић је изразио наду да ће комплетна тренутна ситуција брзо бити превазиђена и да ће градња бити настављена планираном динамиком, те поручио да општинска управа подржава све инвеститоре који на подручју Пала желе да улажу јер је то допринос развоју ове локалне заједнице.

Према његовим ријечима, за метар квадратни стана на Палама, у зависности локације, квалитета градње, спратности и приступа неким дугим садржајима, потребно је извојити од 1.350 КМ до 1.850 КМ, док је просјечна цијена 1.500 КМ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Crni 13.02.2021. 10:12
    "Lako je pekaru prodati hljeb" i lakoje njemu da se razvija.
    Pogledajte strukturu privrede na podrucju grada, pa i šire.
    Šuma, energetski potencijali, kamenolomi je primamljiv biznis, trgovine, ugostiteljstvo.
    Je li Vam to sva privreda!?
    Koliko se ulaze u domaci proizvod.
    Građevinci ne bi napravili ni kokošinjac od materijala koji se moze ponuditi na podrucju grada. 80% materijala se dovozi iz federacije.
    Koliko je to odliv novca? Ko se potrudio da taj novac zadrzi duze na obom podrucju? Vidite samo cijenu kvadrata stana i koliko je vase od istog.
    Koliko bi se tek stanova prodalo da nas građanin ima šansu da zadrzi svoje trziste u svom komsiluku. Poljoprivreda, stocarstvo, je najjeftinija oblast koja ciji se efekti brzo vide.Ali gospodo plastenicima i sl ste samo kupovali glasove, naravno narodnim novcem. Niste se zainteresovali za njihov rad i probleme. Nisu to milionski prihodi, ali mnogi bi mogli da zive od slicnih zanatskih djelatnosti.

Повезане вијести
Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 1m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 6m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 58m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 12m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 34m
    0