COVID-19: Како се вируси шире у канцеларијама

25.03.2020. 16:04
0
ИЗВОР: Катера

Милиони људи широм свијета напустили су своје канцеларије - пажљиво организоване столове, флуоресцентна свјетла и фотокопир апарате према налогу својих влада да се ради од куће. Ове мјере су покушај да се обузда ширење новог коронавируса; радници се сматрају сигурнијим када су изоловани у својим домовима, а излазак из препуних канцеларија може успорити ширење COVID-19.

Забрана рада у канцеларијама није само предострожност - канцеларије су биле и остале главна мјеста за ширење вируса и бактерија.

Истраживачи су показали да се клице, вируси и бактерије лако шире у канцеларији. Криси Хјуит, директор стратешких иницијатива у научно-математичкој школи у Сјеверној Каролини, истраживала је разноликост и обиље живота микроба у канцеларијама.

- Људи проводе велику количину свог свакодневног живота на послу, у канцеларијама, гдје заједнички простори и висока интеракција са заједничким површинама повећавају количину микроба на површинама и у ваздуху -  каже она.

Другим ријечима, многа подручја у вашој канцеларији која додирује више људи би могла бити преносиоци вируса. И што је више колега који их додирују, то је већи ризик од контаминације. Џонатан Сектон, истраживач на Факултету за јавно здравство на Универзитету у Аризони, открио је да мјеста попут фрижидера, ручица фиока, ручица славина, излазних врата и лончића за кафу имају највећу концентрацију микроба.

И они брзо путују, показало је истраживање Америчког удружења за микробиологију. Истраживачи су поставили узорак безопасног вируса на једну штеку од врата или столић у канцеларијској згради. Прво подручје које је контаминирано била је просторија за кафе паузу, каже истраживач студије Чарлс Герба, микробиолог са Универзитета у Аризони. У року од два до четири сата, вирус се могао открити код 40% до 60% радника, посјетилаца и предмета који се често додирују.

Лоша хигијена канцеларијских радника такође може погоршати ситуацију: Истраживање у Великој Британији 2019. г. показало је да је само 61% канцеларијских радника у Великој Британији правилно испрало руке топлом водом и сапуном након одласка у тоалет.

Вирус у ваздуху

Прљави прсти и столови су једно, али највећи ризик од ширења вируса је оно што путује ваздухом.

- Велики ризик није од (канцеларијске) зграде, већ од болесних запослених - каже др Али Кан, епидемиолог и професор на Факултету за јавно здравље са Универзитета у Небраски. Ако је једна особа болесна, могла би ширити клице кашљем и кихањем, додиривањем површина и блиским контактом са другима.

Струјање ваздуха у канцеларијама такође може допринијети ширењу микроба. Хјуит каже да у затвореним просторима микроби могу циркулисати ваздухом и унутар система за климатизацију.

- Одржавање система за климатизацију утиче на то како контаминанти струје кроз ваздух, тако да зграде које нису правилно сервисиране за одржавање одговарајуће циркулације, филтрације, влажности и температуре могу допринијети већој количини микроорганизама који се крећу кроз системе - каже она .

Само наставите да перете руке

- Кућне канцеларије у којима сада многи од нас раде су боље контролисана окружења с мање људи и мање површина које додирује више људи - каже Лиза Акерлеј, овлашћена практичарка заштите животне средине и замјеница предсједавајућег Међународног научног форума за хигијену домаћинстава. Нећете бити окружени свим мјестима које додирују и друге колеге нити сте изложени њиховим капљицама.

Али ако кренете вани, вирус и даље можете унијети у кућу ако нисте марљиви.

- Вирус не може спонтано да се створи у вашој кући. Мора да га донесе заражени човјек - каже Кан.

То значи да дођете у контакт са неким ко је болестан или додиривао заражену површину, а затим га пренесете у на површине у вашој кући.

Чак и ако је вирус на вашим рукама, морате некако да га унесете у своје тијело да бисте се разбољели.

Имајте на уму, међутим, да једини начин на који расту вируси је да се нађу  у нашим тијелима, што значи да морате унијети клице у своје тијело (често додиривањем лица) да бисте се разбољели. Ово важи и за коронавирусе, укључујући COVID-19: чак и ако је вирус на вашим рукама, морате га некако унијети.

Зато је толико важно да, без обзира да ли радите у заједничкој канцеларији или код куће, дате приоритет превенцији. Наравно, у вашој кући ће бити мање површина које додирује више људи, јер нема колега који би их дирали. Али ако клице уђу у ваше окружење, можете се заразити вирусом.

Добра вијест је, кад се вратите у ваше заједничке канцеларије, не бисте се требали бојати да ће баш за вашим столом настати нова пандемија. Мало је вјероватно да ће се наредна пандемија појавити из канцеларије, каже Кан, који је такође аутор књиге „Сљедећа пандемија“.

- Не, сљедећа пандемија неће се појавити у нашим канцеларијама. Поново ће се појавити у дивљини. Канцеларије и друга густо насељена мјеста биће добра мјеста за ширење болести - каже он.

Ипак је добра идеја... не, сјајна је идеја - да наставите да перете руке без обзира на све.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 41m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 12m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 35m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 23m
    2