Црна Гора: Измјенама и допунама избрисани спорни чланови закона

17.12.2020. 09:13
0
ИЗВОР: СРНА

Министар правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић доставио је Влади текст измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести у коме су избрисани сви спорни чланови и дефинисано да нема регистрације за постојеће цркве.

Како је потврђено из Министарства, овим измјенама испуњени су сви захтјеви Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија у Црној Гори.

У тексту, у који је подгорички лист "Дан" имао увид, постојеће, односно, традиционалне цркве не губе правни субјективитет. Стечена права се признају, а прописано је и да се нико не брише из евиденције.

Измјене предвиђају и да се признају, односно, потврђују склопљени уговори, а унијета је и ријеч вакуф да би се уважила и препознала имовина Исламске заједнице.

У члану 18 се наводи да вјерска заједница која је у складу са овим законом уписана у јединствену евиденцију вјерских заједница као евидентирана или регистрована вјерска заједница има својство правног лица.

Јединствену евиденцију чине: Књига евидентираних вјерских заједница у коју се уписују постојеће вјерске заједнице и књига регистрованих вјерских заједница у коју се уписују новоосноване вјерске заједнице.

Књигу евидентираних вјерских заједница и књигу регистрованих вјерских заједница чине базе података и збирке докумената.

Избрисани су чланови 62, 63 и 64, и према измјенама сви имовински спорови се рјешавају пред судом.

Предвиђено је и да неће бити каса у манастирима, а они храмови, објекти који су културна баштина третирају се у складу са Законом о заштити културне баштине.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 29m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 34m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 17m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 23m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 51m
    0