Црна Гора први пут слави Његошев дан

13.11.2023. 12:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Траг који је оставио Петар Други Петровић Његош је неизбрисив, а његово стваралаштво представља кичму народне културе, писмености и духовности, изјавио је предсједник црногорске Скупштине Андрија Мандић поводом Његошевог дана, који Црна Гора данас први пут слави као државни празник.

Он је честитао свим грађанима и поручио да је Његошев дан с правом постао државни празник културе.

Потпредсједник црногорске Владе Алекса Бечић истакао је да Његошев дух и бесмртне ријечи треба да наставе да инспиришу, подучавају и воде ка будућности у којој ће црногорска култура цвјетати и бити препозната и цијењена у цијелом свијету.

- Његошев дан није само прилика да се сјетимо дјела нашег великог пјесника и владара, већ и тренутак када заједно славимо оно најљепше што Црна Гора има да понуди - своју културу, историју и духовност - поручио је Бечић.

Министар културе и медија Црне Горе Тамара Вујовић навела је да је Његошев дан прилика да се славе вриједности које су обликовале прошлост и које ће освијетлити будућност, али и да се освијести значај националне културе као чврстог стуба државе.

Његошева награда за ову годину, коју је постхумно добила Дубравка Угрешић, свечано ће бити уручена вечерас у Владином дому на Цетињу представницима фондације која носи име ове књижевница.

Из Министарства културе и медија Црне Горе навели су да је Угрешићева награђена за свој књижевни опус, етички став, интегритет и друштвену ангажованост.

У историји Његошеве награде, међу 16 добитника само је једна жена добила ову награду, и то Десанка Максимовић 1984. године.

Из Министарства су навели да је Дубравка Угрешић читана и превођена хрватска, односно југословенска књиженица чијим ће се дјелом бавити и генерације које долазе.

- Објавила је више од 20 запажених књига и добитница је бројних награда и признања. Њен опус несумњиво припада врхунцима свјетске и европске књижевности с краја 20. и почетка 21. вијека - додаје се у саопштењу.

Награда ће бити уручена у 19.00 часова у Владином дому, а свечаности ће присуствовати предсједник Црне Горе Јаков Милатовић и министар културе и медија Тамара Вујовић.

Поводом обиљежавања Његошевог дана у Црној Гори данас и сутра су нерадни дани.

Тринаести "Дани Његошеви" завршени су синоћ у Никшићу, а у Парохијском дому је одржана свечана академија под називом "Велика скупштина уочи Дана Његошевог".

Из Митрополије црногорско-приморске поновили су идеју о враћању Његошеве капеле на Ловћен, а из локалне управе саопштено је да је донесена одлука да споменик Његошу буде подигнут у Никшићу.

На данашњи дан 1813. године на Његушима код Цетиња рођен је Петар Други Петровић Његош, црногорски владика, пјесник, филозоф и државник. Његош је као државник поставио темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и Сенат, организовао судове, те увео порезе.

За вријеме његове владавине основана је прва штампарија на Цетињу 1834. и подигнута прва школа.

Петар Други Петровић Његош, једна од најзначајнијих личности у историји црногорске књижевности и културе, умро је по старом календару 19. октобра, а по новом 31. октобра 1851. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 15m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 26m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 52m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 57m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 25m
    0