Crna Gora prvi put slavi Njegošev dan

13.11.2023. 12:03
0
IZVOR: srna.rs

Trag koji je ostavio Petar Drugi Petrović Njegoš je neizbrisiv, a njegovo stvaralaštvo predstavlja kičmu narodne kulture, pismenosti i duhovnosti, izjavio je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić povodom Njegoševog dana, koji Crna Gora danas prvi put slavi kao državni praznik.

On je čestitao svim građanima i poručio da je Njegošev dan s pravom postao državni praznik kulture.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Aleksa Bečić istakao je da Njegošev duh i besmrtne riječi treba da nastave da inspirišu, podučavaju i vode ka budućnosti u kojoj će crnogorska kultura cvjetati i biti prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu.

- Njegošev dan nije samo prilika da se sjetimo djela našeg velikog pjesnika i vladara, već i trenutak kada zajedno slavimo ono najljepše što Crna Gora ima da ponudi - svoju kulturu, istoriju i duhovnost - poručio je Bečić.

Ministar kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović navela je da je Njegošev dan prilika da se slave vrijednosti koje su oblikovale prošlost i koje će osvijetliti budućnost, ali i da se osvijesti značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba države.

Njegoševa nagrada za ovu godinu, koju je posthumno dobila Dubravka Ugrešić, svečano će biti uručena večeras u Vladinom domu na Cetinju predstavnicima fondacije koja nosi ime ove književnica.

Iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore naveli su da je Ugrešićeva nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažovanost.

U istoriji Njegoševe nagrade, među 16 dobitnika samo je jedna žena dobila ovu nagradu, i to Desanka Maksimović 1984. godine.

Iz Ministarstva su naveli da je Dubravka Ugrešić čitana i prevođena hrvatska, odnosno jugoslovenska knjiženica čijim će se djelom baviti i generacije koje dolaze.

- Objavila je više od 20 zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti s kraja 20. i početka 21. vijeka - dodaje se u saopštenju.

Nagrada će biti uručena u 19.00 časova u Vladinom domu, a svečanosti će prisustvovati predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i ministar kulture i medija Tamara Vujović.

Povodom obilježavanja Njegoševog dana u Crnoj Gori danas i sutra su neradni dani.

Trinaesti "Dani Njegoševi" završeni su sinoć u Nikšiću, a u Parohijskom domu je održana svečana akademija pod nazivom "Velika skupština uoči Dana Njegoševog".

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ponovili su ideju o vraćanju Njegoševe kapele na Lovćen, a iz lokalne uprave saopšteno je da je donesena odluka da spomenik Njegošu bude podignut u Nikšiću.

Na današnji dan 1813. godine na Njegušima kod Cetinja rođen je Petar Drugi Petrović Njegoš, crnogorski vladika, pjesnik, filozof i državnik. Njegoš je kao državnik postavio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i Senat, organizovao sudove, te uveo poreze.

Za vrijeme njegove vladavine osnovana je prva štamparija na Cetinju 1834. i podignuta prva škola.

Petar Drugi Petrović Njegoš, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji crnogorske književnosti i kulture, umro je po starom kalendaru 19. oktobra, a po novom 31. oktobra 1851. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 41m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 25m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 10m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 9m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 15m
    0