Црна кутија у аутима помоћи ће да се утврди узрок несрећа у БиХ

24.04.2022. 20:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Увођење црне кутије у аутомобиле у Европској унији довешће до тога да и у Босни и Херцеговини не долази до манипулација и да се лакше сазнају узроци саобраћајних несрећа, сматрају саговорници "Независних".

БиХ нема ауто-индустрију, али је велики увозник аутомобила с тржишта Европске уније, тако да би ово ускоро могло заживјети и код нас.

Наиме, од ове године у свим новим аутомобилима у Европској унији обавезна је црна кутија, док ће је од 2024. имати и сва возила која се први пут региструју.

Црна кутија би требало да биљежи 41 податак који помаже у вјештачењу, а најчешће ће се налазити између возачевог и сувозачевог сједишта у модулу ваздушног јастука.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безједности саобраћаја РС, истакао је да БиХ нема ауто-индустрију, те је присиљена да аутомобиле увози углавном с тржишта Европске уније, тако да би црне кутије у возилима ускоро могле доћи и код нас.

- У сваком случају, ово је нешто што ми подржавамо јер ће се посредством црне кутије након саобраћајне несреће евидентирати многи елементи као што су брзина кретања, ограничења брзине, а можда чак и видео стварног стања приликом вожње - нагласио је Јаћимовић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, оно што охрабрује јесте и то да је Европска унија издала директиву да се од наредне године у аутомобиле уграђују и лимитатори брзине.

- Они који буду користили податке из црне кутије ће бити вјероватно припадници безбједносних снага, попут МУП-а Републике Српске, и они ће преко произвођача аутомобила који ће их уграђивати бити увезани у информациони систем, ако дође до вјештачења или увиђаја након саобраћајне несреће. Они ће имати одређене читаче и кодове којима ће моћи приступити црној кутији. С црном кутијом ћемо имати егзактне податке колика је брзина кретања, видео одређеног надзора стања саобраћаја. Све ово ће утицати да се на минимум смање одређене манипулације приликом самог увиђаја и детекције стварног кривца саобраћајне несреће - објашњава Јаћимовић.

Адис Имамовић, судски вјештак саобраћајне струке, за "Независне новине" истиче да постављање црних кутија у моторна возила неће утицати на активну безбједност саобраћаја, него на могућност истраживања о могућим узроцима саобраћајних незгода.

- Црна кутија, по узору на авионску, неће спријечити саобраћајну несрећу, али ће допринијети приликом истраживања узрока настанка саобраћајних незгода и имаће утицај на факторе који су довели до настанка несреће - појаснио је Имамовић.

Нагласио је да се на овај начин одређеним мјерама може утицати да у будућности саобраћајне незгоде с неким узрочницима не буду изражене у толикој мјери.

- У сваком случају, ово је похвално. Возачу црна кутија неће одвраћати пажњу и сметати му, јер он неће ни знати да је има. Босна и Херцеговина нема ауто-индустрију и уколико, на примјер, увезете возило из Њемачке које има уграђену црну кутију, зашто не провести неку законску регулативу да се тај дио уважава у БиХ - закључио је Имамовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    5h 54m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    8h 40m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    8h 13m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    11h 20m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    23h 9m
    0