Црнадак прокоментарисао дешавања између СНСД и СДА

19.09.2019. 20:38
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ово што се сада дешава између СНСД и СДА личи на брачну свађу. Да у СНСД има имало коректности, послије смјене Сенада Братића (СДА) у Народној скупштини РС они би повукли једног од своја четири делегата у Дому народа парламента БиХ, јер сви знамо да га је на то мјесто именовала СДА.

Овако је посљедња дешавања на релацији СНСД-СДА прокоментарисао министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак гостујући на ТВ1. Он је објаснио да без СДА сада СНСД не би имао четвртог делегата и да су заиста политички коректни пети српски делегат био би изабран из неке друге странке из Републике Српске.

Он је рекао да је декларација коју је усвојила СДА уперена и против Републике Српске и против БиХ, али да су те двије партије управо због таквих ствари годинама као два брата близанца – једни другима намјештају теме које их у јавности приказују као велике Србе и велике Бошњаке.

На питање новинара хоће ли ПДП и СДС формирати власт у БиХ, Црнадак је рекао да се то спомињало само као теоретска могућност.

– ПДП је 11 мјесеци по страни, не мијешамо се и ништа не опструишемо. Искључива одговорност за изгубљено вријеме и лошу атмосферу због неформирања власти је на СНСД, СДА и ХДЗ и ни на коме другоме. Или нека је формирају или нека јавно кажу – пробали смо, ми то не можемо – рекао је Црнадак.

Одговарајући на питање зашто парламентарне странке из Републике Српске иду код предсједника Србије Александра Вучића, Црнадак је рекао да нема потребе за халабуком и да је повремена политичка комуникација истог народа са двије стране Дрине пожељна и потребна.

– Не треба зазирати од оваквих састанака. Србија је гарант Дејтонског споразума и посвећена је, као и ми, очувању мира, стабилности и безбједности у региону. То је став и ПДП и вјерујем да ће тако бити и у суботу – рекао је Црнадак.

Говорећи о међународној конференцији у Бечу на којој је јуче поново скренуо пажњу на најаву Хрватске о одлагалишту нуклеарног отпада на Трговској гори, Црнадак је рекао да ће се то питање вјероватно преломити у наредних петнаестак дана, али да је оптимиста кад је ријеч о интересу БиХ.

– Очекујем да ће коначно рјешење бити постигнуто на билатералном састанку Словеније и Хрватске 30. септембра. Прије тога ћу разговарати са министрима обе земље – рекао је Црнадак.

Говорећи о корацима БиХ ка Европској унији, Црнадак рекао да европски пут треба одвојити од политике и интензивно радити на препорукама из мишљења Европске комисије.

– Надам се да ће на једној од наредних сједница Савјета министара БиХ бити усвојен акциони план за спровођење тих препорука. Очекујем и да ће нови шеф делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, за којег знам да одлично познаје наше прилике, подржавати компромис у БиХ и желим му срећу на том послу – рекао је Црнадак.

Коментари 0
Повезане вијести
СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа СНСД ИНС Ћосићу: Србујете преко наших леђа
Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале Божовић: Маске су овај пут само дјелимично пале
Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој институцији Републике Српске Миличевић: Додик дао до знања колико вриједи његов патриотизам и ријеч дата у највећој инс...
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 57m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 41m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 17m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    30m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    24m
    0