Црногорска власт корону користи као изговор за обрачун са СПЦ

15.05.2020. 10:38
0
ИЗВОР: Srna

Предсједник Савеза Срба из Црне Горе у Београду Жељко Чуровић изјавио је да црногорска деспотска држава води рачуна да направи хаос, а да полиција, спроводећи насиље над цивилима, укључујући и дјецу, чува плату, али губи образ и част.

– Они који су се окупили да подрже владику будимљанско-никшићког Јоаникија испред дома у Никшићу и на другим мјестима дошли су и повели и дјецу. Тиме у послали поруку да нису дошли ништа насилно да раде, него просто да искажу протест за оно што полиција ради. Ако су људи спремни да гађају дјецу сузавцем, бомбама, онда су спремни на све – рекао је Чуровић Срни.

Он је констатовао да такву полицију Срби у Црној Гори више не могу звати браћом.

– Ако неко моје дијете повриједи и тако се понаша ја више не могу да га гледам као брата. То више није наредба. Они чувају своју плату, али са овим што они раде они не чувају своју част, не чувају свој образ – истакао је Чуровић.

Он је нагласио да би сваког ко крене на народ замолио да води рачуна о томе како би њему било да је на другој страни.

Чуровић је позвао Србе који су рођени у Црној Гори, а живе у Србији чврсто стану иза своје браће, рођака, Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори и свега оног што носи нешто морално и патриотско.

Када је ријеч о скуповима подршке Србима у Црној Гори у Београду и молебану који је уз благослов Његове светости патријарха Иринеја служен јуче у Храму Светог Саве на Врачару, Чуровић је рекао да се нада у Бога да ће скупови без политичких конотација бити настављени и да ће СПЦ повести народ правим путем.

– Ми смо обезглављени – буквално. Не знамо на коју ћемо страну, а кад ћемо да реагујемо него данас када нам хапсе владику и иду на народ – рекао је Чуровић.

Епископу Јоаникију и свештеницима никшићког Саборног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу, Николи Маројевићу и Слободану Јокићу одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу.

Они су притворени због литије Светом Василију Острошком 12. маја у Никшићу на којој се окупило више хиљада грађана, а која је прошла упркос забрани јавних окупљања.

Свети архијерејски синод СПЦ најоштрије је осудио најновији прогон СПЦ у Црној Гори и хапшење епископа Јоаникија и свештеника, оцијенивши да црногорска власт под лажним изговором борбе са вирусом корона, користи прилику за обрачун са СПЦ и њеним вјерницима.

Због хапшења епископа Јоаникија и седам свештеника СПЦ у више црногорских градова одржани су протести током којих је полиција Црне Горе примјенила силу према грађанима.

Хапшење владике и свештеника изазвало је реаговања у Републици Српској и Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    27m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 51m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 44m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 35m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 41m
    0