Сјећање на учитељицу Стану Арнаут, мученицу пребиловачку

06.08.2024. 10:49
1
ИЗВОР: katera.news

Сваки исписан ред и изговорена ријеч треба да буде посвећена сјећању на страдалнике српске. Сваки дан, oдвајкада до данас, био би недовољан да се испричају све познате и мање познате приче о мученицима који су пострадали за вјеру Христову.

Једна од тих мање познатих прича је и она о страдању учитељице Стане Арнаут.

Слика

Фото: prebilovci.net

Рођена је 1909. године у Метковићима у Хрватској. Прије него што је премјештена за учитељицу у Пребиловце, службовала је у Габели.

На почетку Другог свјетског рата доживјела је судбину осталих становника овог села.

Након великих покоља Срба у јуну и почетком августа у чапљинском и столачком срезу, усташе су ноћу, између 3. и 4. августа 1941. године, опколиле и српско село Пребиловце.

Другог дана напада усташких снага, учитељица Стана Арнаут, њених око 100 ученика и остали Пребиловчани, убијени су на најсвирепији начин. Послије бестијалног мучења у пребиловачкој школи, њено тијело бачено је у оближњу Ждракановића башчу.

Унакажено тијело своје учитељице касније су пронашли мјештани и сахранили у мјесно гробље.

Тог 6. авуста, испред пребиловачке школе, живот је стао. Умјесто дјечије граје – неподношљива тишина.

Село у коме ни птице немају коме да пјевају

У свијести сваког национално свјесног Србина име Пребиловаца дубоко је урезано. Ово село симбол је страдања и мучеништва.

Покољ у овом селу један је од најмонструознијих злочина у Другом свјетском рату на овим просторима, а по суровости спада међу најодвратније злочине уопште.

Усташе под командом злочинца Ивана Јовановића, званог Црни, само у једном дану, 6. августа 1941. године, похватале су 500 жена и д‌јеце из Пребиловаца и бацале их живе у јаму Голубник, крај Шурманаца, код Чапљине.

У основној школи у Пребиловцима, усташе су заклале велики број д‌јеце - вадили су им цријева, а главе стављали на школске клупе.

Током августа 1941. године, Пребиловчани су убијени на више од 40 стратишта. Уништене су 52 српске породице, заувијек угашено 36 огњишта.

Ратне страхоте од око хиљаду становника преживјело је 172 чељади.

Спомен-биста учитељици Стани

Од Крстовдана 2018. године, када је на оближњем језеру Шкрка први пут чапљинска православна црквена општина организовала пливање за Часни крст, улаз у Културни и духовни центар Свети краљ Милутин краси биста учитељице Стане Арнаут.

Слика

Фото: prebilovci.net

Бисту која је поклон селу од Удружења новинара из Новог Сада урадио је др Владимир Т. Јокановић.

Другог дана Васкрса 2016. године, на иницијативу Црквене општине Чапљина, отворена је библиотека "Света Стана Арнаут" у Пребиловцима.

Свети мученици пребиловачки и доњохерцеговачки

Свети мученици пребиловачки и доњохерцеговачки прибројани су Сабору светих на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве маја 2015. године. Њихов спомен се слави 24. јула по старом, односно 6. августа по новом календару, на датум када су усташе 1941. године звјерски у јами Голубинки, у селу Шурманцима код Међугорја, убиле скоро све жене, дјевојке и дјецу из села Пребиловаца, по документима њих око 600.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    СЛАВА БОГУ 07.08.2024. 13:51
    ВЈЕЧНА ИМ СЛАВА И ХВАЛА
Повезане вијести
Обиљежавање 83 године од једног од најсвирепијих злочина над српским народом Обиљежавање 83 године од једног од најсвирепијих злочина над српским народом
Владика Димитрије: Херцеговачки мученици - нада, залог и кредит пред живим богом српском народу Владика Димитрије: Херцеговачки мученици - нада, залог и кредит пред живим богом српском н...
Обиљежавање страдања у Пребиловцима: Вечерње у храму и отварање изложбе “Пребиловци 1941” Обиљежавање страдања у Пребиловцима: Вечерње у храму и отварање изложбе “Пребиловци 1941”
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    8h 20m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    13h 35m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    3h 3m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    5h 3m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    11h 21m
    0