Чулом мириса открива Паркинсонову болест

07.09.2022. 19:59
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тренутно не постоји комплетан, признат и сто одсто сигуран тест за дијагнозу Паркинсонове болести - али Џој Милне ову болест може да осјети чулом мириса.

Џој успијева да, на основу мириса гардеробе људи, утврди - да ли имају Паркинсонову болест. Истраживачи којима је ова дама интересантна због свог изузетног чула мириса, надају се да би Џој можда могла да осјети и друге болести.

Она је већ помогла научницима да смисле тест који открива Паркинсонову болест. Тестирања су заправо трајала годинама након што су истраживачи схватили да Џој Милне може да „осјети мирис болести".

Ова 72-годишњакиња из Перта у Шкотској има ријетко стање које јој даје појачан осећај мириса.

Примјетила је да је њен, сада покојни супруг Лес, добио другачији мирис када је имао 33 године - неких 12 година пре него што му је дијагностикована болест - што потврђује сазнања да се дијелови мозга прогресивно оштећују током година са развојем болести.

Госпођа Милне, названа „жена која може да осјети Паркинсонову болест", описала је да је тада код супруга осјетила „неку мошусну арому", различиту од његовог нормалног мириса.

Њено запажање изазвало је интересовање научника, који су одлучили да истраже шта она може да намирише, и да ли се то може искористити за идентификацију људи са проблематичним неуролошким стањима.

Годинама касније, академици са Универзитета у Манчестеру направили су искорак тако што су развили тест који може да идентификује људе са Паркинсоновом болешћу помоћу једноставног памучног штапића који се провлачи преко потиљка.

Истраживачи би тако могу да испитају узорак и да идентификују молекуле повезане са болешћу, како би помогли у дијагнози.

Иако су још у раним фазама истраживања, научници су узбуђени због могућности да ће бити могуће развити и применити једноставан тест за ову болест.

За сада се дијагноза се заснива на симптомима и историји болести пацијента.

Ако се покаже да брис коже има садржај који може да укаже на болест, дијагноза би била драстично бржа.

Џој је рекла да је њен супруг, бивши доктор, био одлучан да пронађе правог истраживача који ће испитати везу између мириса и Паркинсонове болести и да су стога потражили помоћ доктора Тила Куната на Универзитету у Единбургу 2012. године.

Чека се дефинитивна фаза анализе, како би тест ушао у широку примену 

Кунат је са сарадницом - професорком Пердитом Баран почео са испитивањима чула мириса које Џој поседује. Веровали су да промјена мириса код обољеле особе долази од промјењеног садржаја себума.

У свом прелиминарном раду тражили су од Џој да помирише мајице које носе људи који имају Паркинсонову болест и они који нису. 

Она је тачно идентификовала мајице које носе пацијенти са Паркинсоновом болешћу, али је такође рекла да је један из групе људи без Паркинсонове болести мирисао на болест. Осам мјесеци касније тој особи је дијагностификована болест.

Године 2019, истраживачи са Универзитета у Манчестеру, предвођени Бараном, објавили су да су идентификовали молекуле повезане са болешћу пронађеним у брисевима коже. Научници су сада развили тест користећи ове информације.

Тестови су успјешно спроведени у истраживачким лабораторијама и научници процјењују да ли се могу користити у болничким условима. Ако се покаже као успјешан, тест би се потенцијално могао користити и званично у институцијама, а љекари опште праксе, потом би могли да упућују пацијенте на овакву врсту брзог теста на Паркинсонову болест.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 28m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 43m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 34m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 1m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 53m
    0