Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест

11.04.2024. 14:33
0
ИЗВОР: katera.news

Обиљежавање 11. априла Свјетског дана борбе против Паркинсонове болести веома је важно како би јавности била скренута пажња на проблеме са којима се суочавају обољели и њихове породице, али и ради упознавања шире друштвене заједнице о овој болести, саопштено је из Болнице "Србија" у Источном Сарајеву.

Паркинсонова болест је хронично прогресивно, неуродегенеративно неуролошко обољење, које припада групи болести поремећаја покрета.

Знакови и симптоми Паркинсонове болести су премор, укоченост, успорено кретање и кретање ситним корацима, промјене у говору, промјене у писању, поремећај одржавања равнотеже и усправног држања.

Поред моторичких симптома, могу да се јаве и немоторички, аутономни поремећаји, као што су констипација, ургенција или инконтиненција мокрења, импотенција, поремећај знојења, когнитивни поремећаји, деменција, анксиозност и депресија, поремећаји спавања.

У саопштењу се наводи да је ово обољење узроковано спорим пропадањем можданих ћелија које стварају допамин, природну супстанцу мозга која контролише покрете мишића цијелог тијела.

Најчешће се јавља између 60 и 70 године и један је од најчешћих неуролошких поремећаја код старије популације. Јавља се код оба пола, али чешће код мушкараца.

Рано откривање Паркинсонове болести и започињање терапије у почетним фазама од великог је значаја за успорење прогресије болести и осигурање бољег квалитета живота обољелих, на дужи временски период.

Паркинсонова болест се не може излијечити, али лијекови могу знатно побољшати симптоме и пацијентима омогућити релативно нормалан живот.

Лијечење лијековима се може допунити физикалном терапијом. Осим вјежби пацијент треба бити активно укључен у рад или кућне послове. На тај начин одржава физичку и менталну способност.

За узнапредовале случајеве Паркинсонове болести када лијекови више немају ефекта, препоручује се неурохируршка интервенција – дубока мождана стимулација.

Свјетски дан Паркинсонове болести обиљежава се 11. априла и носи назив према доктору из Лондона, Џејмсу Паркинсону који је 1817. године описао прве симптоме ове болести.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 32m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 14m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 8m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 3m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 5m
    0