Ћутање о бомбардовању избјеглица Хрвати намећу као европску вриједност

20.05.2022. 20:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар одбране Србије Небојша Стефановић изјавио је да је невјероватно да званичници Хрватске покушавају да ћутање о ратним злочинима, попут бомбардовања избјеглица у "Олуји", представе као вриједности ЕУ и наметну га другима.

Коментаришући став предсједника Хрватске Зорана Милановића о подизању оптужница против четири хрватска официра за масакр српских цивила у избјегличкој колони, почињен у августу 1995. године, Стефановић је рекао да Србија дубоко вјерује да је процесуирање ратних злочинаца у складу са европским и цивилизацијским вриједностима.

- Бомбардовање избјеглица не може да буде нормално ни у једном дијелу свијета, без обзира на то да ли су га починили пилоти земље која је данас чланица ЕУ - указао је Стефановић.

Истакао је да никога ништа не може да аболира од ратног злочина, али да је очигледно да Хрватска не жели и не намјерава да се суочи са злочинима које су починили људи из њених редова и то не само са онима у "Олуји", саопштило је Министарство одбране Србије.

Стефановић сматра да је више него монструозно то што предсједник Хрватске у 21. вијеку оправдава бомбардовање Србије у вријеме Хитлера и подстиче повампирење фашистичких идеја.

- То довољно говори само за себе. Говори да се до данас нису суочили ни са чињеницом да ће нацистичка НДХ заувијек остати позната, не само по покушајима истребљења српског народа, већ и по концентрационим логорима за дјецу, јединим у Европи - закључио је Стефановић.

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је да Србија подизањем оптужница против хрватских официра "крши обавезе у процесу придруживања ЕУ" и да "Срби стално имају неки 27. март и онда се чуде што су их Нијемци бомбардовали".

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је прије два дана оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у акцији "Олуја", 7. и 8. августа 1995. године, наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 30m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 49m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 32m
    0