Цвијановић: Могуће да има више заражених од званичног податка

23.03.2020. 15:28
0
ИЗВОР: srpskainfo

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, у обраћању грађанима Српске рекла је да је прошло тачно 18 дана од првог случаја зараженог од корона вируса.

Није искључила могућност да има више заражених у Републици Српској од званичног податка, истичући да смо међу првима изрекли одређене мјере. Набројала је све мјере забране које су уведене у Републици Српској, а које је изрекао Републички штаб за ванредне ситуације. Нарочито истиче мјеру објављивања имена оних који не поштују правила самоизолације. Каже да је та мјера изразито важна због спречавања ширења заразе на друге.

– Велику захвалност дугујемо према здравственм радницима – поручује предсједница Републике Српске.

Влада је покренула набавку мобилне болнице од 500 кревета, набавља 25.000 додатних тестова за провјеру заражених. Предсједница се овом приликом захвалила и Кини која помаже Републици Српској.

- Пред нама је неколико тешких седмица, а можда и мјесеци. Не смијемо дозволити да се неодговорним понашањем појединаца поништи све оно што смо постигли – поручила је категорична Цвијановићева. Каже да смо сви као грађани Републике Српске дужни да се стриктно придржавамо упутстава како ситуација не би измакла контроли, као што је у неким развијем западним земљама.

– Огроман број грађана је одговоран, а они који нису биће санкционисани – каже она. Поручује свима да остану код куће, јер то значи брига о другима, а прије свега о старијим грађанима и хроничном болесницима.

- То је наша брига у наредном периоду – навела је предсједница Републике Српске. Додаје да се још не могу сагледати посљедице по привреду, истучићи да је битно што су мјере започете и охрабрује Владу да настави преговоре са послодавцима и синдикатима.

- Важно је да наши правни субјекти добију мораторијум на плаћање кредита. Битно је и што ће бити формиран фонд за помоћ привреди, а креирају се и мјере за пољопривреду  – поручила је Цвијановићева. Похвалила је посебно наставно особље који је спремно ушло у другачји вид наставе, на даљину.

- Због тога у будућности морамо више улагати у информационе технологије – додаје она. У овом моменту је најважније да се, како каже, изборимо са вирусом и да избјегнемо сцене из Италије.

- Морамо спријечити масовни притисак обољелих на здравствених систем. Зато се наш живот мора у наредном периоду промијенити – истакла је она. Свјесна је да је тешко дјецу држати у затвореном, али поручује да је то једини начин да се изборимо са вирусом.

- Само ако сви будемо одговорни у наредним седмицама, а можда и мјесецима, заједно са здравственим радницима можемо да прогласимо побједу – поручила је на крају предсједница Републике Српске у обраћању грађанима.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 8m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 41m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 7m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 20m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 49m
    3