Цвијановић: Није било системских грешака у току пандемије

20.06.2020. 09:20
0
ИЗВОР: Srna

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да током пандемије вируса корона није било системских грешака, те да се прибјегавало одређеним мјерама које су морале да буду такве.

Цвијановићева је нагласила да се Српска није понашала мимо свијета у медицинском и организационом смислу и да ту није било грешке, али и да се увијек може боље.

Она је за "Глас Српске" рекла да су март и април били проблематични и да не види ништа спорно у набавци покретне болнице.

-Шта би било да смо имали пар стотина људи које немате гдје да збринете? Да смо на УКЦ-у имали оптерећење па да нам здравствени систем не може функционисати. Март и април су били проблематични. Што свако хоће да ту види неку манипулацију, то је нека друга ствар. То је био начин да предуприједите одређене ствари. Е сад, зашто се чекало да стигне опрема, да ли ту има намјерних опструкција...- упитала је Цвијановићева.

Она је навела да се свашта нагледала у животу па може и да вјерује у свашта.
"Не мислим да је била лоша намјера са болницом, да се обезбиједимо ако нам затреба. Била је добра намјера", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Републике је навела да су и даље неповољни бројеви када је ријеч о обољелим од вируса корона, али је утјешно да нема много пацијената са тешком клиничком сликом.

-Уколико би дошло до неке нове велике пријетње, ако би наши стручњаци то исправно објаснили, сигурна сам да би сви грађани поново водили рачуна о здрављу и прихватили мјере. Међутим, нова блокада би значила драматичан удар на глобалне, а нарочито на локалне економије- рекла је Цвијановићева.

На питање зашто је предсједник Србије Александар Вучић рекао да ће Србија помоћи Српској ако буде у проблему због ликвидности, предсједник Српске је рекла да је то Вучић и раније говорио и да не постоји проблем са ликвидношћу.

-Куповали су наше обавезнице раније па смо премостили неке проблеме, а то је више порука да можемо рачунати на Србију, али ми то знамо и да се не каже. Јесу тренутно исцпрљени буџетски ресурси јер Влада је умјесто да прикупља новац, новац давала и наравно да је то терет. Али, тог проблема тренутно нема. Ова реченица је очекивана и охрабрење за нас- истакла је Цвијановићева.

Када је ријеч о задуживању, предсједник Српске је рекла да не мисли да је задуживање проблематично, посебно у вријеме када постоје привредни субјекти којима се плаћају плате јер немају посла.

-Ако сте неком обезбиједили минималне плате и доприносе, не мислим да је задуживање проблематично. Задуживати се треба за важне пројекте и ниједна држава не реализује важне пројекте из буџета. Проблем настаје кад дневне потребе финансирате из задужења, а то и даље није случај- нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике је оцијенила да је кампања "Доживи Српску" добра акција, да је зато стала на чело те приче.

-Чујем нене негативне коментаре, како је нешто ускраћено Бањалуци и слично. Да су они који коментаришу прочитали процедуре и правила, видјели би да никоме ништа није ускраћено. Друга ствар, процес је тек почео, листа се ажурира- рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је битно што се даје могућност да се виде сва лијепа мјеста која Српска има.

-Знам много породица које се не усуђују да иду вани, а хоће на одмор. Сада имају прилику да га проведу у Српској- навела је Цвијановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 37m
    4