Цвијановић: Условљавање из Сарајева показује да они само траже разлог да нешто не успије

03.10.2019. 10:30
0
ИЗВОР: Srna

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да условљавање из Сарајева у вези са формирањем власти на нивоу БиХ показује да они само траже разлог да нешто не успије, те изразила задовољство чињеницом да, упркос томе, у Српској све функционише.

– Постоји политичка већина, односно математика постоји у парламенту да се формира нови Савјет министара БиХ, али опструкције долазе из Сарајева, које се одлучило да постави одређене услове. А када постављате услове, онда не тражите партнере, већ разлог да нешто не успије – истакла је Цвијановићева.

Она је за Спутњик рекла да су околности у БиХ прилично тешке, али да њу као предсједника Републике Српске првенствено занима какве су прилике у Српској.

– Са задовољством могу констатовати да су ствари добре и да је мало тога што заправо утиче на стварни живот у Републици Српској, а дешава се у Сарајеву – истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила политички бесмисленим условљавање Годишњим националним програмом за НАТО (АНП) из Сарајева, које нису сами смислили.

– То је условљавање. Измислите тему за коју знате да нема сагласности и онда је постављате, наводно, као неки услов. Изаберете такву тему гдје имате и формално неку препреку, зато што је, рецимо, Народна скупштина донијела Резолуцију о заштити уставног поретка и војној неутралности, која се не односи само на НАТО, већ на било који војни савез, што показује наше опредјељење. Дакле, то изаберете као услов и, наравно, то урадите уз подршку.Нисте ви то сами смислили у Сарајеву – навела је она.

Према њеним ријечима, то је погрешна процјена људи у Сарајеву и дијела међународне заједнице, који су помислили да ће СНСД учинити било шта само да дође на власт.

– Ако је блокада кључ њиховог функционисања и живота, ево океј – то је блокада. А што се тиче нас у Републици Српској, нас интересује проходност закона, и то имамо. Интересују нас веће пензије и плате – дешава се то и дешавало се у претходном периоду, када сам била предсједник Владе – навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је власт у Српској у координацији са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком ангажована са циљем повећања плата и пензија, одржања социјалних давања и даље изградње Републике Српске.

На констатацију да Додик често помиње право на самоопредјељење и питање шта је црвена линија послије које би се Српска могла одлучити на такав корак, те да ли би Запад то дозволио, Цвијановићева је истакла да је право на самоопредјељење универзално, препознато у међународним актима и намијењено свима.

– Зашто је проблем и страшна ствар када се ми позовемо на неко универзално право? Онда неки странци реагују и рачунају шта ће бити. Све што ми у Републици Српској радимо и будемо предузимали нема везе са преласком црвених линија. Све што Српска и њене институције буду радиле икада и што чине сада јесте у складу са Уставом и законима, има потпуни легитимитет и подршку. Дакле, народна воља, стоји иза тога – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Српска неће правити никакве грешке и исхитрене потезе, већ хоће да поштује Устав у којем јасно пише шта је Република Српска.

 – Устав каже да се зовемо Република Српска, да јесмо република, да имамо своје институције, територију, становништво, своју власт тако постављену и на локалном и на републичком нивоу и да треба да сарађујемо и да одатле бирамо некога на ниво БиХ – прецизирала је Цвијановићева.

Говорећи о декларацији СДА, Цвијановићева је указала да се и овој пут показао неизбалансиран приступ међународне заједнице, која би одмах реаговала да је то учинила Република Српска.

Она каже да политичко Сарајево настоји да покаже да Дејтонски споразум не може функционисати, те да жели направити неку републику из њихових снова.

– Таква република да је могла да опстане не би се ратовало, не би биле толике жртве – додала је она.

Цвијановићева је рекла да је скептик и да не вјерује да ће СДА мијењати своје политике.

– Али с друге стране, хоћу да резервишем право за грађане Републике Српске да и они креирају своје политике преко својих политичких представника. Зашто би то право било дато тамо некоме, а нама било ускраћено? Према томе, сви равноправно – истакла је предсједник Српске.

На питање колико је ситуација у БиХ експлозивна, Цвијановићева је рекла да је и то игра политичког Сарајева, којем ако се неко супротстави одмах иду странцима и причају – сад ће рат.

– Нема рата, сав рат треба да се води политичким средствима и своди на то да гласате за, против или уздржан – нагласила је она.

Она је рекла да БиХ није у фокусу никаквих великих сила и да се њоме баве само појединци који су каријерно везани, изданци неке давне лозе, старих администрација.

Цвијановићева је рекла да поштује улогу Русије, која принципијелно брани Дејтонски споразум, која је спасила много радних мјеста у Српској, улагањем допринијела економском јачању, а при томе није било никаквог условљавања.

Говорећи о недавном састанку у Београду представника политичких партија из Српске са предсједником Србије Александром Вучићем, Цвијановићева је истакла значај тог скупа, додајући да је у вези с тим било много дезинформација.

Она је додала да је опозиција из Српске након тог састанка изјавама да је то био скуп неистомишљеника показала одраз непоштовања и потребе да се правдају за одлазак у Београду.

На питање да ли је са опозицијом у Српској могуће постићи минималан консензус о кључним националним интересима, Цвијановићева је одговорила да је потребно јединство о стратешким питањима, али да се не треба исцрпљивати јер владајућа структура има довољно политичке подршке о чему свједоче и изборни резултати.

– Ми радимо на томе да Република Српска буде јача, свјеснија себе, организованија и самоодржива – поручила је предсједник Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Цвијановић: „Наступ ЦИК-а крајње непрофесионалан“ Цвијановић: „Наступ ЦИК-а крајње непрофесионалан“
Велика Британија увела санкције Додику и Цвијановићевој Велика Британија увела санкције Додику и Цвијановићевој
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 6m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 39m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 47m
    3