Цвијановић: Успоставићемо карантин у близини граничних прелаза

14.03.2020. 16:07
0
ИЗВОР: Srpska.info

Здравствени систем је спремно реаговао на ситуацију са вирусом корона. Да би те мјере дале праве резултате важно је и да имамо сарадњу грађана, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић након састанка са представницима институција РС, те представницима Српске у институцијама БиХ и члановима Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Републици Српској.

– Пресудно је како ћемо се сви заједно понашати у наредних неколико седмица. Неопходна је гвоздена дисциплина за све што се прописује, а могуће су и нове санкције за оне који се не буду придржавали – најавила је она и нагласила је да је потребна озбиљност свих грађана Српске.

Цвијановићева је истакла да ће се у наредном периоду, поред већ познатих мјера, донијети још једна мјера, а то је успостављање карантина у близини граничних прелаза. Ријеч је о обавезним карантинима како би се увело више реда, јер грађани приликом доласка у БиХ избјегавају мјере изолације.

Предсједница РС је истакла да имају сазнања како након затварања угоститељских објеката поједине особе прелазе у хотеле. Додала је да су потребне гвоздене мјере, јер очито да се другачије не могу дисциплиновати грађане.

Министар здравља Ален Шеранић каже да нема нових случајева заражених корона вирусом

– Треба да смањимо социјални контакт – савјетује он.

Упозорио је да појединци не осјећају одговорност и да ће се морати увести драстичније мјере.

– Ригорозно ће бити кажњавани хотели, који организују окупљања мимо одлука града – најавио је Шеранић.

Истиче да ће УКЦ одгађати “хладне програме” и да проводе потпуну реогранизацију.

 Не смијемо дозволити да нам се вирус нађе у центру здравственог система, на педијатрији, породољском и Централном медицинском блоку – нагласио је Шеранић.

Додаје да ће поред здравствених установа и други системи бити стављени у функцију борбе против корона вируса.

– Морамо увести драстичније мјере и у том циљу тражићемо да се смањи број граничних прелаза односно улаза у Српску. Сваки држављанин БиХ који дође мораће провести 14 дана у изплацији – рекао је Шеранић и позвао грађане БиХ, који се налазе на привременом раду у иностранству, да не долазе кућама у БиХ.

Да апели нису схваћени на најбољи начин потврдио је и Милорад Додик, српски члан у Предсједништву БиХ

– Много наших људи долази са Запада и потенцијални су преносиоци вируса. Због тога се морају предузети све мјере да се одбранимо – истакао је Додик.

Наши људи у иностранству, додао је он, раде тешке послове и немају осигурање у тим земљама.

– Сада их те земље деложирају према нама, али то не значи да треба да будемо неодговорни. Зато се уводи мјера за постављање шатора на границама. Тек након 14 дана у шатору даље ће моћи да путују сви држављани БиХ који дођу из иностранства – објаснио је Додик.

 Пресједништво ће дати подршку тој мјери, а војска ће поставити шаторе и кревете и одржавати их.

Слика

– Дио трошкова ће пасти на терет грађана који долазе у БиХ. Трошкове хране и све што је потребно за оне који се буду налазили у тој изолацији платиће управо они. Многи нису озбиљно схватили још ову ситуацију. Сваки изгубљени живот се може фактурисати на нашу неодговорност. Мјера карантина неће се односити на возаче камиона, јер ће они ићи на посебне прегледе – објаснио је Додик.

Нагласио је важност спречавање уласка вируса у УКЦ РС, што би, упозорио је, било погубно.

– Биће формирамо посебно одјељење за труднице које евентуално буду имале тај вирус – прецизирао је Додик.

Једна од ригорозних мјера биће усмјерена према одговорним особама у хотелима. Најавио је да ће бити затворени и кафићи и ресторани у хотелима, јер појединци крше прописе. Додао је да ће хотелијери моћи само да служе оброке својим гостима. Истиче да је свјестан да је због корона вируса економија већ у паду и да ће у наредном периоду бити још теже.

– Јасно нам је да се губе приходи, али ћемо помоћи свима који су имали губитке. Донијеће Влада низ мјера за санацију економских губитака. А биће велики. Пад економије је евидентан. Паст ће ликвидност фирми које се баве увозом – рекао је Додик.

Такође се тражи нови режим уласка радника на радна мјеста, да се донесу мјере дезинфекције прије него што уђу у заједничко простор.

– Тражимо да то ураде сви послодавци, без обзира да ли су приватници или јавна служба. Већ су такве мере прописане за институције – изјавио је Милорад Додик.

Он је апеловао на грађане да смање контакте и да се придржавају прописаних мјера.

Тренутно је вирусом корона заражено укупно 15 особа у Републици Српској.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте шта се смије пренијети авионом и преко границе Погледајте шта се смије пренијети авионом и преко границе
Упркос апелима: Комшије глуве на позиве за утврђивање међе Упркос апелима: Комшије глуве на позиве за утврђивање међе
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    4h 18m
    1
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    19h 36m
    2
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    3h 26m
    0
  • Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
    17h 27m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    20h 8m
    0