Да ли ће доћи до поскупљења хљеба?

15.09.2019. 12:27
0
ИЗВОР: Аваз

Ако Министарство не додијели подстицаје, пољопривредници упозоравају да ће доћи до раста цијена основних животних намирница.

Пољопривредници у Републици Српској упозоравају надлежно министарство да не укида подршку за произведену пшеницу од пет фенинга по килограму, јер би то могло имати несагледиве посљедице.

Како су нам рекли произвођачи, раније су имали 200 марака премије по хектару и пет фенинга подстицаји по килограму пшенице. Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, рекао је да су у бројним разговорима с надлежнима инсистирали да ти потицаји буду исплаћени за ову годину.

Ако Министарство не додијели потицаје, пољопривредници упозоравају да ће доћи до раста цијена основних животних намирница те да ће врећа брашна од 25 килограма поскупјети за марку до марку и по.

– Овогодишња цијена пшенице од око 30 фенинга за килограм је ниска, јер су произвођачи имали изузетно високе трошкове, нарочито када је ријеч о заштити класа. Знатни трошкови заштите довели су до поскупљења пшенице као сировине и цијена од око 30 фенинга по килограму није адекватна – рекао је Маринковић.

С друге стране, Јозо Бојанић, власник једног од највећих млинова у БиХ „Млинпек-Житара“ из Јајца, казао је да још нема основа за поскупљење, јер сјетва још није готова.

– Наша цијена је око 30 фенинга, увезена нас дође око 36 фенинга и зависи од квалитета. Не вјерујем да ће доћи до поскупљења, барем не наредних мјесец дана – рекао је Бојанић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Може ли раст минималца бити оправдање за поскупљење хљеба Може ли раст минималца бити оправдање за поскупљење хљеба
У Српској од 1. децембра поскупљује хљеб У Српској од 1. децембра поскупљује хљеб
Од 1. децембра хљеб ће бити још скупљи Од 1. децембра хљеб ће бити још скупљи
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    14h 8m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 24m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 40m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 2m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 50m
    0