Да ли ће отварање ФТН у Требињу утицати на смањење броја студената и становника Источног Сарајева?

07.04.2023. 15:14
17
ИЗВОР: katera.news

Крајем марта, предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић састали су се са руководством Требиња, а поред многобројних тема, јавност је највише заинтересовала она која се тиче отварање Одјељења „Факултета техничких наука“ из Новог Сада у Требињу, чиме ће студенте техничких наука одлазити у овај град умјесто на већ постојеће техничке факултете у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву је посљедњих година у незавидној ситуацији и у константној борби за сваког студента. Студијске програме које су до прије неколико година уписивали многобројни студенти, сведени су на свега неколико бруцоша. И док се заједнице боре за сваког студента, надлежно министарство и Влада Републике Српске имају другачије планове.

Питамо се да ли су руководство нашег града и академска заједница свјесни да би оваква одлука и отварање одјељења „Факултета техничких наука“ у Требињу, драстично промијенила демографску слику.

Aкадемска заједница, која би требало да буде покретач овог друштва, и овога пута је остала нијема као и кад су били нијемни на увођење Нацрта закона о криминализцији кревете.

Портал Катера вас пита

Коментари 17
  • Generic placeholder image
    Мики 07.07.2023. 15:35
    Први уписни рок је показао пораст броја студената на Универзитету у Источном Сарајеву.
    Исто тако од уписа у Требињу на ФТН није било ништа.
  • Generic placeholder image
    1312 24.06.2023. 11:27
    baja je svercer dezerter i ratni profiter.sta si ovekivao od takvog?a tek od ovih poltrona njegovih??
  • Generic placeholder image
    ETF-ovac 23.05.2023. 21:52
    Nije FTN samo ETf, ali mislim da nema ništa od toga jer sve laboratorije su u NS. Logistika potrebna da nastavnici i saradnici idu svake sedmice u Trebinje je prezahtjevna. Imao je FTN takav pokušaj, čini mi se, u Somboru i to je odavno utihnulo tj. nije funkcionisalo.
  • Generic placeholder image
    Re:Hari (2) 08.05.2023. 17:51
    Тачно је да је велика већина професора разгулила за Србију, али ни једна локална заједница није крива због тога (, добили су професорска мјеста у БГ), зато није професорски кадар на нашем универзитету онакав какав би требао бити. Неће се Херцеговина, ни Требиње ништа специјално усрећити са тим факултетом. Херцеговачка омладина прати "главне градове". Опет ће их више студирати ЕТФ у БЛ, НС, БГ, него у Требињу, то будите сигурни.
    Прије бих похвале за тачност коментара од "Аlo" , него Србинов
  • Generic placeholder image
    Re:Hari 08.05.2023. 17:50
    Хари не слажем се са тобом да су Микијев и Србинов коментар добри. Мислим да су потпуно погрешни. Универзитет у Источном Сарајеву са факултетима у Палама, Лукавици, Зворнику, Бијељини, Власеници, Фочи и Требињу (можда сам нешто пропустио) основала је Влада Републике Српске у сарадњи са академском заједницом којом је располагала у периоду 92-95, потпмогнутом академском заједницом из Србије. Сасвим је логично (наравно, није неопходно обавезујуће, али је пожељно) да главни град буде и универзитетски центар. Пале, Лукавица и остале локалне заједнице гдје се налазе факултети Универзитета ИС само су мање више пружиле одређене услове и материјалнотехничке могућности функционисања тих факултета.
  • Generic placeholder image
    Чајниче метропола 04.05.2023. 11:11
    Треба брате отворити у Чајничу електротехнику па да се МИТ постиди. Од оснивања ових назови приватних факултета образавање не постоји као ни здравствени систем у ствари не постоји ништа што представља државу ово овде је све спрдња коју је направла владајуча властела и претворила државу у групу феуда који владају локални шерифи.
  • Generic placeholder image
    Jo 10.04.2023. 10:03
    Brišite sve što vas ne odgovara..vidim po komentarima.kakva crna uvreda samo se piše istina.Momci mr kriminalistike rade kao policija sa srednjom a završeni difovci kao inspektori.to je politika svaka čast
  • Generic placeholder image
    Hari 08.04.2023. 23:17
    Dosad najbolji po meni komentari Mikija i Srbina, i ostali nisu loši. Privatni fakulteti su veliko zlo, čiji su inicijatori osnivanja bili uglavnom političari, njima trebali "da bez muke dođu do nauke" čitaj imaju zvanja, ali nemaju ono najbitnije znanje. I takvi likovi zahvaljujući stranačkoj pripadnosti su se ljepo uhljebljavali na društvene jasle od lokalnog do državnog nivoa. Usluge i diplome su koristili hronološki poklonici i političari i njihovi jarani iz SDS, PDP, SP i SNSD, bez izuzetka. U MIP BIH najviše Srpskog kadra je bilo iz SDS i PDP, to i vrapci na grani znaju.
  • Generic placeholder image
    Re Miki 08.04.2023. 22:26
    Tako je ali u žutom.
    Moj @Miki bar da si završio elektrotehniku znao bi šta si napisao.
    Žao mi je ali ti nemaš pojma.
    Što djeca idu iz TB, pa zbog te politike, jer ih sami tjerate u Đubrovnik i Novi zasad jer ste sve uzurpirao i oni kao i njihovi roditelji više ništa ne vjeruju ovim što vode TB.
    Jbg to je život.
    Privredu u stizali, politika određuje ko će se zaposliti ali pod uslovima da se prije toga poljubi gubava ruka.
    Umij se Boga ti možda progledao kad skloniš krmelje.
  • Generic placeholder image
    Dragica 08.04.2023. 22:18
    Javi se gradonačelniče Ljubiša ako niste odnijeli lijek tetki.
    Načelniče Katiću da li ste tu?
    Bar vi smijete nešto reći po ovom pitanju ako gradonačelnik nije kompetentan
    Zamoljavam načelnike Jugovića, Bjelicu, Božovića, Gagovića, Gašanovića da
    saopšte nama građanima šta misle o ovom problemu i postupcima gradonačelnika Trebinja.
    Smije li se neko javiti.
    :)
    Samo ako smije. :)
  • Generic placeholder image
    Србин 08.04.2023. 19:29
    Ако, и треба све пребацити у Требиње. Доста су и херцеговци студирали по Палама и Лукавици, а у међувремену сте Универзитет и факултете, које су основали некадашњи академици свјетске репутације, препустили чобанима и криминалцима прерушеним у професоре и асистенте. Неки дан је М. Божовић спомињао приватне факултете који су, како је рекао, угрозили Универзитет у Источном Сарајеву. Па онда се прво требао осврнути на "цицков" факултет, тј. факултет страначког му колеге, који се први запишао на Универзитет. Код цицка плате и добију диплому, а овамо морају учити и мучити се, јбг. А, Требиње, Бога ми, и лијепо и топло и пуно историје које се нико од требињаца и осталих херцеговаца не одриче, за разлику од ових наших новокомпонованих назор грађана који само настоје да их ко не спомене у контексту борбе за српство, јбг, ваља дувати бошњацима и хрватима у дупе по Јахорини и ваља пос'о узети у заједничким институцијама у шехер Сарајеву...
  • Generic placeholder image
    Мики 07.04.2023. 18:38
    Већ неколико година се лажно или бар скривено приказују подаци за И. Сарајево. Моле се студенти да дођу и упишу. Погледајте програме колико уписују и број бодова и средње школе. Некада се за упис борио одличан и врло добар сада може ко хоће.
    Неке факултете упише по 3 или 4 студента и то после 3 уписана рока. Физику једно дијете уписало.
    Бусамо се ЕТФ-ом. Као уписује доста деце. Шта уписује? Када кажеш ЕТФ мисли се на инжињера који ће да ради у термоелектрани, хидроцентрали, електро индустрији и слично. Таквих од 55 уписаних имамо 10 до 12 и то на три смјера остало су све рачунари и информатика који реално могу бити и на ПМФ, ФОНУ, ФТН или самом Факултету за рачунарске науке .
    Све у свему нека дођу у ТБ а запамтите стандард бивше Југославије је био 1 универзитет на око милион становника. Ко ће студирати и гдје у будућности и када ће заиста се неко позабавити обим питањем видјећемо .



  • Generic placeholder image
    Kekw 07.04.2023. 17:49
    Svejedno idem u Novi Sad da se skolujem... Bolje je..
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 07.04.2023. 16:51
    Da je sve kako treba Sokolac bi kao jedna od opstina I.Sarajeva tebao imati nekoliko fakulteta,recimo šumarstvo,dif,poljoprivredu,saobracajni....za šta ima idealne uslove,ali u doba SDS-a o tome niko nije razmišljao,trenutno da organizuju srednju medicinsku bilo bi dobro ali ni to me moze.
  • Generic placeholder image
    Citalac 07.04.2023. 16:00
    Sa stanovista Vlade RS isto je da li student iz RS studirao u Istocnom Sarajevu ili Trebinju. Ovim ce smanjiti odlazak nasih studenata iz Hercegovine u Novi Sad. Tako da sto se tice Republike Srpske ovo je dobra odluka.
  • Generic placeholder image
    Krle 07.04.2023. 15:54
    Disperzija visokoškolskih ustanova je pozitivna i poželjna stvar u svakoj većoj lokalnooj zajednici. Onda nema izgovora da se ne može stručno usavršavati kad ti fakultet dođe na noge, pred kuću. Nema troškova stanovanja, ishrane , putnih troškova i gubljenja vremena. Ne treba biti zloban na taj fakultet u Trebinju, tom lijepom gradu i njegovim vrjednim i čestititm stanovnicima potrebna je takva visokoškolska ustanova. A ovi što im to smeta, boje se da će ostati bez studenata, je čista laž oni se prevashodno boje za svoja radna mjesta, neće imati kome predavati. Pa i to je realnost, ako nema zainteresovanih, gasi fakultet. Kad su ugašene hiljade fabriika pa zašto ne mogu i fakulteti da se gase ako nikom ne trebaju.
  • Generic placeholder image
    Alo 07.04.2023. 15:53
    Dok je Baja uništavao Pale, preferirajući Lukavicu, nije nikom zasmetalo...
    Šta sad, kad je krenuo i na I. Sarajevo???
Повезане вијести
Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу? Анкета: Да ли бисте подржали отварање рудника литијума у вашем окружењу?
Анкета: Како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду? Анкета: Како обуздати све чешће националне тензије и провокације према Србима у нашем граду?
Анкета: Ко има највише користи од повећања минималца са 700 на 900 КМ? Анкета: Ко има највише користи од повећања минималца са 700 на 900 КМ?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    15h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 29m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 40m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 24m
    13