Da li će otvaranje FTN u Trebinju uticati na smanjenje broja studenata i stanovnika Istočnog Sarajeva?

07.04.2023. 15:14
17
IZVOR: katera.news

Krajem marta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković sastali su se sa rukovodstvom Trebinja, a pored mnogobrojnih tema, javnost je najviše zainteresovala ona koja se tiče otvaranje Odjeljenja „Fakulteta tehničkih nauka“ iz Novog Sada u Trebinju, čime će studente tehničkih nauka odlaziti u ovaj grad umjesto na već postojeće tehničke fakultete u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je posljednjih godina u nezavidnoj situaciji i u konstantnoj borbi za svakog studenta. Studijske programe koje su do prije nekoliko godina upisivali mnogobrojni studenti, svedeni su na svega nekoliko brucoša. I dok se zajednice bore za svakog studenta, nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske imaju drugačije planove.

Pitamo se da li su rukovodstvo našeg grada i akademska zajednica svjesni da bi ovakva odluka i otvaranje odjeljenja „Fakulteta tehničkih nauka“ u Trebinju, drastično promijenila demografsku sliku.

Akademska zajednica, koja bi trebalo da bude pokretač ovog društva, i ovoga puta je ostala nijema kao i kad su bili nijemni na uvođenje Nacrta zakona o kriminalizciji krevete.

Portal Katera vas pita

Komentari 17
  • Generic placeholder image
    Miki 07.07.2023. 15:35
    Prvi upisni rok je pokazao porast broja studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.
    Isto tako od upisa u Trebinju na FTN nije bilo ništa.
  • Generic placeholder image
    1312 24.06.2023. 11:27
    baja je svercer dezerter i ratni profiter.sta si ovekivao od takvog?a tek od ovih poltrona njegovih??
  • Generic placeholder image
    ETF-ovac 23.05.2023. 21:52
    Nije FTN samo ETf, ali mislim da nema ništa od toga jer sve laboratorije su u NS. Logistika potrebna da nastavnici i saradnici idu svake sedmice u Trebinje je prezahtjevna. Imao je FTN takav pokušaj, čini mi se, u Somboru i to je odavno utihnulo tj. nije funkcionisalo.
  • Generic placeholder image
    Re:Hari (2) 08.05.2023. 17:51
    Tačno je da je velika većina profesora razgulila za Srbiju, ali ni jedna lokalna zajednica nije kriva zbog toga (, dobili su profesorska mjesta u BG), zato nije profesorski kadar na našem univerzitetu onakav kakav bi trebao biti. Neće se Hercegovina, ni Trebinje ništa specijalno usrećiti sa tim fakultetom. Hercegovačka omladina prati "glavne gradove". Opet će ih više studirati ETF u BL, NS, BG, nego u Trebinju, to budite sigurni.
    Prije bih pohvale za tačnost komentara od "Alo" , nego Srbinov
  • Generic placeholder image
    Re:Hari 08.05.2023. 17:50
    Hari ne slažem se sa tobom da su Mikijev i Srbinov komentar dobri. Mislim da su potpuno pogrešni. Univerzitet u Istočnom Sarajevu sa fakultetima u Palama, Lukavici, Zvorniku, Bijeljini, Vlasenici, Foči i Trebinju (možda sam nešto propustio) osnovala je Vlada Republike Srpske u saradnji sa akademskom zajednicom kojom je raspolagala u periodu 92-95, potpmognutom akademskom zajednicom iz Srbije. Sasvim je logično (naravno, nije neophodno obavezujuće, ali je poželjno) da glavni grad bude i univerzitetski centar. Pale, Lukavica i ostale lokalne zajednice gdje se nalaze fakulteti Univerziteta IS samo su manje više pružile određene uslove i materijalnotehničke mogućnosti funkcionisanja tih fakulteta.
  • Generic placeholder image
    Čajniče metropola 04.05.2023. 11:11
    Treba brate otvoriti u Čajniču elektrotehniku pa da se MIT postidi. Od osnivanja ovih nazovi privatnih fakulteta obrazavanje ne postoji kao ni zdravstveni sistem u stvari ne postoji ništa što predstavlja državu ovo ovde je sve sprdnja koju je napravla vladajuča vlastela i pretvorila državu u grupu feuda koji vladaju lokalni šerifi.
  • Generic placeholder image
    Jo 10.04.2023. 10:03
    Brišite sve što vas ne odgovara..vidim po komentarima.kakva crna uvreda samo se piše istina.Momci mr kriminalistike rade kao policija sa srednjom a završeni difovci kao inspektori.to je politika svaka čast
  • Generic placeholder image
    Hari 08.04.2023. 23:17
    Dosad najbolji po meni komentari Mikija i Srbina, i ostali nisu loši. Privatni fakulteti su veliko zlo, čiji su inicijatori osnivanja bili uglavnom političari, njima trebali "da bez muke dođu do nauke" čitaj imaju zvanja, ali nemaju ono najbitnije znanje. I takvi likovi zahvaljujući stranačkoj pripadnosti su se ljepo uhljebljavali na društvene jasle od lokalnog do državnog nivoa. Usluge i diplome su koristili hronološki poklonici i političari i njihovi jarani iz SDS, PDP, SP i SNSD, bez izuzetka. U MIP BIH najviše Srpskog kadra je bilo iz SDS i PDP, to i vrapci na grani znaju.
  • Generic placeholder image
    Re Miki 08.04.2023. 22:26
    Tako je ali u žutom.
    Moj @Miki bar da si završio elektrotehniku znao bi šta si napisao.
    Žao mi je ali ti nemaš pojma.
    Što djeca idu iz TB, pa zbog te politike, jer ih sami tjerate u Đubrovnik i Novi zasad jer ste sve uzurpirao i oni kao i njihovi roditelji više ništa ne vjeruju ovim što vode TB.
    Jbg to je život.
    Privredu u stizali, politika određuje ko će se zaposliti ali pod uslovima da se prije toga poljubi gubava ruka.
    Umij se Boga ti možda progledao kad skloniš krmelje.
  • Generic placeholder image
    Dragica 08.04.2023. 22:18
    Javi se gradonačelniče Ljubiša ako niste odnijeli lijek tetki.
    Načelniče Katiću da li ste tu?
    Bar vi smijete nešto reći po ovom pitanju ako gradonačelnik nije kompetentan
    Zamoljavam načelnike Jugovića, Bjelicu, Božovića, Gagovića, Gašanovića da
    saopšte nama građanima šta misle o ovom problemu i postupcima gradonačelnika Trebinja.
    Smije li se neko javiti.
    :)
    Samo ako smije. :)
  • Generic placeholder image
    Srbin 08.04.2023. 19:29
    Ako, i treba sve prebaciti u Trebinje. Dosta su i hercegovci studirali po Palama i Lukavici, a u međuvremenu ste Univerzitet i fakultete, koje su osnovali nekadašnji akademici svjetske reputacije, prepustili čobanima i kriminalcima prerušenim u profesore i asistente. Neki dan je M. Božović spominjao privatne fakultete koji su, kako je rekao, ugrozili Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Pa onda se prvo trebao osvrnuti na "cickov" fakultet, tj. fakultet stranačkog mu kolege, koji se prvi zapišao na Univerzitet. Kod cicka plate i dobiju diplomu, a ovamo moraju učiti i mučiti se, jbg. A, Trebinje, Boga mi, i lijepo i toplo i puno istorije koje se niko od trebinjaca i ostalih hercegovaca ne odriče, za razliku od ovih naših novokomponovanih nazor građana koji samo nastoje da ih ko ne spomene u kontekstu borbe za srpstvo, jbg, valja duvati bošnjacima i hrvatima u dupe po Jahorini i valja pos'o uzeti u zajedničkim institucijama u šeher Sarajevu...
  • Generic placeholder image
    Miki 07.04.2023. 18:38
    Već nekoliko godina se lažno ili bar skriveno prikazuju podaci za I. Sarajevo. Mole se studenti da dođu i upišu. Pogledajte programe koliko upisuju i broj bodova i srednje škole. Nekada se za upis borio odličan i vrlo dobar sada može ko hoće.
    Neke fakultete upiše po 3 ili 4 studenta i to posle 3 upisana roka. Fiziku jedno dijete upisalo.
    Busamo se ETF-om. Kao upisuje dosta dece. Šta upisuje? Kada kažeš ETF misli se na inžinjera koji će da radi u termoelektrani, hidrocentrali, elektro industriji i slično. Takvih od 55 upisanih imamo 10 do 12 i to na tri smjera ostalo su sve računari i informatika koji realno mogu biti i na PMF, FONU, FTN ili samom Fakultetu za računarske nauke .
    Sve u svemu neka dođu u TB a zapamtite standard bivše Jugoslavije je bio 1 univerzitet na oko milion stanovnika. Ko će studirati i gdje u budućnosti i kada će zaista se neko pozabaviti obim pitanjem vidjećemo .



  • Generic placeholder image
    Kekw 07.04.2023. 17:49
    Svejedno idem u Novi Sad da se skolujem... Bolje je..
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 07.04.2023. 16:51
    Da je sve kako treba Sokolac bi kao jedna od opstina I.Sarajeva tebao imati nekoliko fakulteta,recimo šumarstvo,dif,poljoprivredu,saobracajni....za šta ima idealne uslove,ali u doba SDS-a o tome niko nije razmišljao,trenutno da organizuju srednju medicinsku bilo bi dobro ali ni to me moze.
  • Generic placeholder image
    Citalac 07.04.2023. 16:00
    Sa stanovista Vlade RS isto je da li student iz RS studirao u Istocnom Sarajevu ili Trebinju. Ovim ce smanjiti odlazak nasih studenata iz Hercegovine u Novi Sad. Tako da sto se tice Republike Srpske ovo je dobra odluka.
  • Generic placeholder image
    Krle 07.04.2023. 15:54
    Disperzija visokoškolskih ustanova je pozitivna i poželjna stvar u svakoj većoj lokalnooj zajednici. Onda nema izgovora da se ne može stručno usavršavati kad ti fakultet dođe na noge, pred kuću. Nema troškova stanovanja, ishrane , putnih troškova i gubljenja vremena. Ne treba biti zloban na taj fakultet u Trebinju, tom lijepom gradu i njegovim vrjednim i čestititm stanovnicima potrebna je takva visokoškolska ustanova. A ovi što im to smeta, boje se da će ostati bez studenata, je čista laž oni se prevashodno boje za svoja radna mjesta, neće imati kome predavati. Pa i to je realnost, ako nema zainteresovanih, gasi fakultet. Kad su ugašene hiljade fabriika pa zašto ne mogu i fakulteti da se gase ako nikom ne trebaju.
  • Generic placeholder image
    Alo 07.04.2023. 15:53
    Dok je Baja uništavao Pale, preferirajući Lukavicu, nije nikom zasmetalo...
    Šta sad, kad je krenuo i na I. Sarajevo???
Povezane vijesti
Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju? Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju?
Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu? Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu?
Anketa: Ko ima najviše koristi od povećanja minimalca sa 700 na 900 KM? Anketa: Ko ima najviše koristi od povećanja minimalca sa 700 na 900 KM?
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 14m
    0
  • Krađa u Palama
    15h 32m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    11h 59m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    14h 47m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 8m
    0