Да ли ће радници Мофаса назад на посао или ће на тој локацији нићи нове зграде?

12.02.2022. 16:21
11
ИЗВОР: Катера

Град Источно Сарајево је прије неколико дана потписао Уговор о куповини 51 одсто предузећа „Мофас“ од већинских власника, те се на први поглед чинило као да је мукама радника овог предузећа дошао крај.

Међутим, из Синдикалне организације „Мофаса“ истичу да је њихов статус и даље под знаком питања, а ни почетка производње нема на видику.

Додају да су до њих дошле информације да ће се прича ипак завршити продајом земљишта које је сада међу најатрактивнијим у Источном Сарајеву, а не враћањем радних мјеста и наставком производње у овом, некадашњем гиганту.

Предсједник Синдикалне организације „Мофаса“, Зоран Лазаревић, у изјави за Катеру, истиче да говори у име људи који преко 8 мјесеци немају своја личне дохотке и чији је статус, као радника Мофаса, и данас под великим знаком питања.

-Ако се вратимо уназад ова фирма није успјела због недостатка обртних средстава, а опстала је само ентузијазмом радника, кажем радника јер кад су већински власници увидјели да требају улагати у фабрику и репроматеријал њихова заинтересованост је опала и препоручили су брзи стечај или ликвидацију – каже Лазаревић.

Он додаје да би радници, у сваком случају, остали без посла.

-Слиједе мукотрпни састанци у Влади од којих добијамо подршку, али од подршке се не живи. Молили смо их да се као власници 49 одсто Мофаса обрате купцима и сами увјере колика је потражња за нашим производима . На жалост, то нису урадили – додаје Лазаревић.

Он додаје да, кад су већински власници увидјели да су радници истрајни на томе да очувају своју фирму, услиједили су и више него увредљиви мејлови на рачун Владе и радника.

У цијелу причу око већинског пакета Мофаса улази Град Источно Сарајево.

Министар одговара на питање народног посланика и јавно на сједници Скупштине Републике Српске најављује почетак рада половином децембра, са новим власником, Градом Источно Сарајево.

-Данас је ево половина фебруара , има још на стотине недоумица и питамо се до кад ће ово трајати – пита се Лазаревић.

Напомиње да је лично, са службом комерцијале, контактирао купце који су одговорили наруџбама.

Радници се питају да ли да вјерују у приче надлежних и рад у скоро вријеме или ће се све ово на крају ипак окончати стечајем и продајом земљишта, које је сада међу најатрактивнијим у Источном Сарајеву.

-Посао немамо, немамо плате, немамо ни сигурне гаранције да ће се ова прича брзо завршити. Питамо се и до кад ће ово трајати - завршава Лазаревић.

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Marko 15.02.2022. 08:39
    Brko, potpisujem sve što ste naveli. Samo još treba dodati da je načelnik u predizbornoj kampanji, kao jedan od ciljeva najavio iselenje fabrike. Izgleda da je jedan od rijetkih koji drži do riječi!!! Nema smisla da jedna ružna fabrika narušava sjaj kafića i kockarnica.
  • Generic placeholder image
    Брко 14.02.2022. 20:12
    Кад је ФАМОС Коран упропаштен, генерални директор је за казну именован за градоначелника. Пробајте и ви исто. Неће вам бити нимало боље али ћете се осјећати као потпуни магарци као што смо се осјећали и ми. И још увијек се осјећамо тако. И осјећаћемо се тако све док будемо пролазили поред фабричких зграда из којих ниче дрвеће. Једино што ћете ви умјесто дрвећа гледати сјајне бутике и ушминкане кафиће испред којих ће се шепурити они који су се снашли. За разлику од вас...
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 13.02.2022. 20:04
    Voxpopuli, mašinske tehničare i mašinske INŽINjERE zaposliti kao zidare?
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 13.02.2022. 15:41
    Kada budu počeli da brave zgrade neka zaposle ove radnike kao zidare i tesare,a mašine neka nekome prodaju,jedini problem sto ce 30% stanova kupiti neki drugi ljudi.
  • Generic placeholder image
    my name 13.02.2022. 13:05
    Nema tu problema, samo masine prebaciti na KORAN u FAMOS,i radnicima obezbediti prevoz i jos zaposliti radnika i prosiriti proizvodnju! QSL?K
  • Generic placeholder image
    Radnik 13.02.2022. 12:39
    Mofas je svakako bio ruglo u gradu , bolje zgrada da nikne, radili ljudi za male pare iskorištavani bogatio se ko kako je stigao , samo zgrade treba praviti !
  • Generic placeholder image
    Bivsi radnik 12.02.2022. 19:22
    Kada je prije sest godina 130 radika ostalo bez plate ovaj Lazarevic je mislio da samo njemu i ostatku treba plata....
  • Generic placeholder image
    Bivsi radnik 12.02.2022. 19:20
    Pa kada je prije sest godina ostalo 130 radnika bez posla ovaj Lazarevic je mislio da samo ostatku treba plata e bas mu je ovo trebalo
  • Generic placeholder image
    Niski predstavnik BiH 12.02.2022. 17:56
    Fadil Novalic je rekao da kupujete jedan litar ulja umjesto tri! I onda necete osjetiti poskupljenje!
  • Generic placeholder image
    Petar 12.02.2022. 17:39
    Eto u Federaciji je ulje 10 feninga.
  • Generic placeholder image
    9. Januar 12.02.2022. 16:55
    Kako je divno bilo gledati unistenog giganta dok su ovi iz SNSDa sirili zastavu za dan Republike Srpske. Oni su dron digli da bolje snime lokaciju za zgrade a posle cemo zajedno gladni srbovati. Ulje 3,5 KM strasno
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 11m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 48m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    18h 36m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    23h 40m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 20m
    0