Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?

08.02.2023. 18:29
8
ИЗВОР: katera.news

Крстовић (Ристан) Перо, припадник Прве гардијске моторизоване бригаде Војске Републике Српске, рођен је 22. јануара 1975. године у Трнову, а погинуо је 18. јун 1995. године на Трескавици.

"Моја породица је у темеље Републике Српске уградила све што је имала, а то је живот двадесетогодишњег сина јединца. Наиме, мој брат Крстовић (Ристан) Перо, рођен 22. 1. 1975. био је припадник Прве гардијске моторизоване бригаде ВРС, јединица ВП 7577 Сарајево и погинуо је приликом извршавања борбеног задатка у рејону Брда, општина Калиновик. Брат је погинуо у двадесет првој години живота, није био ожењен и живјели смо у заједничком домаћинству са родитељима. Отац Ристан Крстовић је био борац ВРС прве категорије и преминуо је 2017. године од посљедица тешке болести, карцинома. Ја, Крстовић Дубравка, сам као малољетно лице била ангажована у ВРС у периоду од 1. 3. 1995. до 15. 1. 1996. године и имам признат статус борца седме категорије. Живим са седамдесетогодишњом мајком, срчаним болесником (има уграђен пејсмејкер)."

Ово је дио писма и апела упућеног ХУ Ветерана Прве гардијске моторизоване бригаде Генералштаба ВРС Гардијско Срце. Писмо је упутила рођена сестра погинулог саборца, Дубравка Крстовић, која је и сама учесница рата, тада као малољетно лице.

Ових дана су обавјестили сестру Дубравку да остаје без посла, без основних животних примања и егзистенције.

Е, па господо, неће да може!

Брат Перо није имао прилику да заснује своју породицу, није јер је за све породице дао све своје, свој живот.

Брате Перо, иза себе осим породице, оставио си и 7.000 браће сабораца. Твоја мајка и твоја сестра Дубравка нису саме.

Рат је завршио али наше битке нису!

Текст преузет са Фејсбук странице „Војска Републике Српске“

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Ime: 01.11.2023. 19:44
    Kakva država? valjda pc entitet
  • Generic placeholder image
    Saborac 09.02.2023. 23:08
    Tuga do neba gospodo bojite li se desnice gospodnje imate li djecu ,razmislite dobro pokaj te se kako kaže Sveti Jovan za koga je gospod rekao jedini živi svetac od žene rođen.
  • Generic placeholder image
    Dušan Šehovac 09.02.2023. 01:24
    Prošle godine, znajući šta se dešava, kakve se promjene dešavaju u Trnovu (RS) a i u Trnovu (FBiH) napisao sam projekat i zajedno sa saradnicima počeo da snimam i fotografiše naše pravoslavne crkve, kapele i naša pravoslavna groblja na teritoriji bivšeg Trnova, i spomen obilježja naših stradanja: Gradsko groblje, Milje, Trebečaj, Širokari, Bistročaj,, Ledići, Ilovice, Krbljine, Godinja, Pendičići, Lisovčiči, Dobro Polje, Dobro Polje II, Boljanovići, Klanac, Ilovice, Lisovići, groblje kod crkve u Kijevu, Oglavak, Klanac, Grab, Ilovice, Straišta, Obla brda, Rošci, Zoranovići, Arbići, Cvijetići., Mijanovići, Rijeka, Slavljenići, Šišići, Divčići, Zagor svjedoci su da su Srbi živjeli na svakom brežuljki i dolini Trnovskoj...Večina sela je pusta, jedan ili nijedan Srbin tu živi. Onaj ko razmišlja srpski, patritski svjestan je tragičnih dešavanja...Treba ovaj projekat završiti a podrška mala!
  • Generic placeholder image
    Нереална објективност 08.02.2023. 19:43
    Мој Перо, стручњаци из власти нису у стању да одржавају оне фирме и институције које су наследили из бивше државе. А да нешто сами направе за народ је немогућа мисија.
  • Generic placeholder image
    Pero 08.02.2023. 19:32
    Zivotima smo odbranili narod i zemlju, nazalost danas Trnovo predajemo na tacni. Prodaje sirotinja katastar....
  • Generic placeholder image
    Pero 08.02.2023. 19:26
    Strucnjaci iz vlasti sramite se. Niste u stanju da napravite jednu pilanu u mjestu u kojem je u drvnoj industriji nekada bilo zaposleno 1000 radnika.
  • Generic placeholder image
    Соко 08.02.2023. 19:26
    Ја туге....за шта гинусмо...
  • Generic placeholder image
    Pero 08.02.2023. 19:23
    Trnovo je najstradalnije mjesto u Republici Srpskoj u odnosu na broj stanovnika. Strateski polozaj da ne kazem. Danas taj herojski gradic umire.
Повезане вијести
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику Српску Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику ...
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 31m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 24m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    12h 48m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 17m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 9m
    0