Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра?

14.06.2024. 08:56
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Република Српска би током 2026. године могла имати просјечну плату од 1.000 евра, тако су барем најавили Милорад Додик, предсједник Републике Српске, и Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Додик је прије неколико дана казао да очекује да ће народ у Српској 2026. године имати просјечну плату 1.000 евра.

- Нису тачне сталне тврдње опозиције да ће Република Српска банкротирати. Буџет Републике Српске у односу на остварење за прошлу годину већи је за 18 одсто, док просјечна плата у Српској износи 1.400 КМ или 700 евра, што је било незамисливо прије неколико година - навео је, између осталог, Додик.

Вишковић је навео да је циљ власти да 2026. године просјечна плата буде 1.000 евра те да је то оправдано с обзиром на то да је у априлу била већа од 700 евра.

- Када смо прије неколико година рекли да ће просјечна плата у Републици Српској бити 1.000 КМ, многи су то омаловажавали и нису вјеровали да ћемо успјети. Просјечна плата би била и већа од 1.000 евра да је прије 15 година добијен гасовод и двије гасне електране по 600 мегавата, како је било предвиђено пројектом и за шта су биле обезбијеђене финансије - нагласио је Вишковић.

Провјерили смо са економистима, синдикатом и пословном заједницом у Српској да ли је изводљиво да плата током 2026. године буде 1.000 евра или већа, те шта је потребно да се учини како би се то остварило.

Марко Ђого, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је за "Независне новине" да дефинитивно имамо тренд раста просјечне плате претходних година, и то за неких 400 КМ у посљедње двије или три године.

- Ипак, ја сам песимиста да овако нешто може да се оствари у двије године. Моја процјена је да за двије године није реално да просјечна плата буде 1.000 евра, док је за четири године то могуће, али за то све је потребна политичка стабилност како би дошле озбиљне инвестиције. Привредни развој је веома сложен и има више начина да се то оствари. Један од њих је кад вам одлази становништво, па они који остану постану продуктивнији. Други начин је привлачење страних инвестиција, јер Српска има огромне привредне ресурсе. Ако се искористи тај потенцијал у енергетском сектору, ту ћемо имати просјечну плату од 1.000 евра, али то подразумијева инвестиције од више милијарди КМ у енергетске објекте и опет неколико година чекања да се то реализује. Мислим да је ово прилично амбициозно те да слиједе нека предвиђања и обећања која су била у Србији, али која су се на крају обистинила. Србија је до прије три-четири године имала доста нижу просјечну плату у односу на нас, а сада имају доста вишу. Тамо је динамичнији привредни раст. Могуће је да ћемо од њих нешто научити и преписати њихове моделе - објаснио је Ђого.

Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, казао је да су послодавци у сваком случају за то да се стварају бољи услови и да радници буду боље плаћени.

- Међутим, морају се значајно мијењати услови пословања на тржишту Српске, односно у комплетној индустрији, ако се жели овако нешто остварити. Морамо бити свјесни да је структура наше привреде радно интензивна, те да је учешће рада у укупним трошковима доста високо. Такође, имамо доста компанија које нису довољно технолошки опремљене те да нису довољно аутоматизовани радни процеси како би се кроз одређен рад стварала нова вриједност. Уколико остану овакви услови, веома тешко можемо стићи до те плате, а да то не буде праћено престанком рада многих привредних друштава. Постоје одређени услови које би требало мијењати како би се ишло према таквим тежњама. Прије свега, морају бити велике инвестиције у производне процесе те би се морала мијењати структура привреде. Без драстичних промјена структуре привреде не може доћи до повећања просјечне плате на 1.000 евра у двије године. Подаци званичних статистика говоре да је пад запослености у прерађивачкој индустрији од 5,2 одсто, а индустрије укупно четири одсто. Тако је и смањен извоз осам одсто, а повећан увоз за 7,3 одсто. У паду привредне активности ново повећање трошкова би могло значити још веће негативне ефекте - истакао је Шкребић.

Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду, навео је да је просјечна плата тренутно 720 евра, тако да је за двије и по године сасвим реално да она износи 1.000 евра.

- Ако не буде толика или већа, а настави се тренд дизања цијена, привреда нема шансе да са тако ниским платама задржи раднике и да настави да послује и буде конкурентна и извозно оријентисана. Ми свакако планирамо да предложимо Унији послодаваца и Влади Републике Српске да се уведе нови систем плата који би представљао нови начин вредновања сваког радног мјеста. Ми подржавамо повећање плата и ако се овако настави, за двије до двије и по године просјечна плата од 1.000 евра је реално остварив циљ - закључио је Ружичић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 14.06.2024. 14:53
    Nije realno.
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 8m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 31m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 4m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 1m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 52m
    0