Да ли је вријеме за радикалну реформу правосуђа БиХ?

19.12.2023. 21:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Информација да је предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец јуче ухапшен због сумње у коруптивне активности, као и да је донедавни први човјек Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић “пао” из истих разлога, потврђује да је правосуђе постало “рак-рана” овог друштва те да му је потребна хитна реформа.

Ово за "Српскаинфо" тврде представници политичких странака које већ годинама указују на катастрофално стање у домаћем правосуђу, али и правни стручњаци који за овај портал откривају да је вијест о хапшењу Дебевеца и Мехмедагића “одјекнула као бомба” у домаћим правосудним круговима.

Иначе, вриједи подсјетити да је хапшење предсједника Суда БиХ само посљедњи у низу скандала који већ годинама потресају домаће правосуђе. Знак за аларм да у том, како га многи оцјењују, најважнијем стубу власти у свакој држави “шкрипи” по бројним основама, потврђује то да ниједан главни тужилац Тужилаштва БиХ, од оснивања те институције 2003. године до данас, није на “природан” начин дочекао крај свог мандата.

Ужарена фотеља

Наиме, први главни тужилац Тужилаштва БиХ, Маринко Јурчевић, 2008. године поднио је неопозиву оставку на ту дужност због, како је наводио, бројних притисака којима је био изложен.

Његов насљедник, Милорад Барашин, са функције главног тужиоца смијењен је 2011. због контаката са “сумњивим лицима”, а сљедећи главни тужилац, Горан Салиховић, такође је смијењен с дужности због бројних дисциплинских прекршаја.

Слична судбина задесила је и Гордану Тадић, која се на позицији главног тужиоца Тужилаштва БиХ налазила од 2016. до 2021, када је одлуком Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ смијењена с функције због “немара приликом обављања службене дужности”. Послије Тадићеве, у ужарену фотељу главног тужиоца Тужилаштва БиХ сјео је Миленко Кајганић.

Да је нешто “труло” у домаћем правосуђу потврдила је и оставка, коју је под притиском јавности након избијања афере “поткивање” крајем 2020. поднио тадашњи предсједник ВСТС, Милан Тегелтија.

“Продужена рука мафије”

Један од најжешћих критичара домаћег правосуђа, лидер Листе “За правду и ред” Небојша Вукановић, за "Српскаинфо" каже да већ годинама, из личног искуства, говори и свједочи о томе да је правосуђе у овој земљи, према његовим ријечима, продужена рука мафије те да је “потпуно срасло с корумпираним политичарима и криминалним организацијама”.

– Срамним одлукама и пресудама даје се привид легитимитета пљачки ове државе. У правосуђу постоје часни изузеци, јер да их нема не би били ухапшени ни поједини тужиоци ни судије, нити бивши шеф ОБА, али треба рећи да су ова посљедња хапшења, која су за сваку похвалу, само један у низу показатеља који потврђују да је апсолутно тачно оно што говорим – каже Вукановић.

Он, између осталог, тврди да би у случају да постоји правна држава, око 80 одсто судија и тужилаца у БиХ завршило на оптуженичкој клупи.

– Управо кад је стигла вијест о овим хапшењима, мени је дошло обавјештење Окружног тужилаштва у Требињу о обустави истраге о организованој пљачки града Требиња и намјештању тендера. Иако сам све доказао и доставио материјале да је намјештен оглас о продаји земљишта у Требињу, тужилаштво је одбацило ову пријаву, као и бројне раније пријаве које сам подносио. То је најбољи показатељ колико је код нас правосуђе труло и колико је неопходна његова лустрација – тврди Вукановић.

Адвокат Миодраг Стојановић за "Српскаинфо" открива да је за све људе, који годинама раде у домаћем правосуђу, а посебно оне који су ангажовани у Суду БиХ, вијест да су приведени предсједник тог суда и донедавни директор ОБА “одјекнула као бомба”.

– Када се два високопозиционирана функционера приводе у било којој држави, то је једна ужасно тешка порука. Као неко ко толико година ради овај посао желим да вјерујем да правосуђе није толико болесно колико се говори, те да је правосуђе нешто што мора бити стуб државе и нешто што је изнад коруптивних понашања – каже Стојановић за овај портал.

Међутим, он додаје да ако се потврди да су предсједник Суда БиХ и бивши шеф ОБА били укључени у коруптивне радње, злоупотребу службеног положаја и овлаштења у погледу прислушкивања, онда, како каже, сви ми, као грађани ове државе, треба да се озбиљно забринемо.

– Да ли ће то бити порука цијелом друштву да се дефинитивно уђе у радикалнију реформу правосуђа, остаје да видимо. Ако иза овог стоји озбиљна одговорност високопозиционираних људи, онда као човјек који се бави овим послом немам никакву дилему да је ово посљедњи сигнал да се морају направити радикални резови у цијелом правосуђу БиХ – закључује Стојановић.

 

Аутор: Борис Кнежевић

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 55m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 51m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 55m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 48m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 45m
    0