Da li je vrijeme za radikalnu reformu pravosuđa BiH?

19.12.2023. 21:15
0
IZVOR: srpskainfo.com

Informacija da je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec juče uhapšen zbog sumnje u koruptivne aktivnosti, kao i da je donedavni prvi čovjek Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić “pao” iz istih razloga, potvrđuje da je pravosuđe postalo “rak-rana” ovog društva te da mu je potrebna hitna reforma.

Ovo za "Srpskainfo" tvrde predstavnici političkih stranaka koje već godinama ukazuju na katastrofalno stanje u domaćem pravosuđu, ali i pravni stručnjaci koji za ovaj portal otkrivaju da je vijest o hapšenju Debeveca i Mehmedagića “odjeknula kao bomba” u domaćim pravosudnim krugovima.

Inače, vrijedi podsjetiti da je hapšenje predsjednika Suda BiH samo posljednji u nizu skandala koji već godinama potresaju domaće pravosuđe. Znak za alarm da u tom, kako ga mnogi ocjenjuju, najvažnijem stubu vlasti u svakoj državi “škripi” po brojnim osnovama, potvrđuje to da nijedan glavni tužilac Tužilaštva BiH, od osnivanja te institucije 2003. godine do danas, nije na “prirodan” način dočekao kraj svog mandata.

Užarena fotelja

Naime, prvi glavni tužilac Tužilaštva BiH, Marinko Jurčević, 2008. godine podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost zbog, kako je navodio, brojnih pritisaka kojima je bio izložen.

Njegov nasljednik, Milorad Barašin, sa funkcije glavnog tužioca smijenjen je 2011. zbog kontakata sa “sumnjivim licima”, a sljedeći glavni tužilac, Goran Salihović, takođe je smijenjen s dužnosti zbog brojnih disciplinskih prekršaja.

Slična sudbina zadesila je i Gordanu Tadić, koja se na poziciji glavnog tužioca Tužilaštva BiH nalazila od 2016. do 2021, kada je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH smijenjena s funkcije zbog “nemara prilikom obavljanja službene dužnosti”. Poslije Tadićeve, u užarenu fotelju glavnog tužioca Tužilaštva BiH sjeo je Milenko Kajganić.

Da je nešto “trulo” u domaćem pravosuđu potvrdila je i ostavka, koju je pod pritiskom javnosti nakon izbijanja afere “potkivanje” krajem 2020. podnio tadašnji predsjednik VSTS, Milan Tegeltija.

“Produžena ruka mafije”

Jedan od najžešćih kritičara domaćeg pravosuđa, lider Liste “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović, za "Srpskainfo" kaže da već godinama, iz ličnog iskustva, govori i svjedoči o tome da je pravosuđe u ovoj zemlji, prema njegovim riječima, produžena ruka mafije te da je “potpuno sraslo s korumpiranim političarima i kriminalnim organizacijama”.

– Sramnim odlukama i presudama daje se privid legitimiteta pljački ove države. U pravosuđu postoje časni izuzeci, jer da ih nema ne bi bili uhapšeni ni pojedini tužioci ni sudije, niti bivši šef OBA, ali treba reći da su ova posljednja hapšenja, koja su za svaku pohvalu, samo jedan u nizu pokazatelja koji potvrđuju da je apsolutno tačno ono što govorim – kaže Vukanović.

On, između ostalog, tvrdi da bi u slučaju da postoji pravna država, oko 80 odsto sudija i tužilaca u BiH završilo na optuženičkoj klupi.

– Upravo kad je stigla vijest o ovim hapšenjima, meni je došlo obavještenje Okružnog tužilaštva u Trebinju o obustavi istrage o organizovanoj pljački grada Trebinja i namještanju tendera. Iako sam sve dokazao i dostavio materijale da je namješten oglas o prodaji zemljišta u Trebinju, tužilaštvo je odbacilo ovu prijavu, kao i brojne ranije prijave koje sam podnosio. To je najbolji pokazatelj koliko je kod nas pravosuđe trulo i koliko je neophodna njegova lustracija – tvrdi Vukanović.

Advokat Miodrag Stojanović za "Srpskainfo" otkriva da je za sve ljude, koji godinama rade u domaćem pravosuđu, a posebno one koji su angažovani u Sudu BiH, vijest da su privedeni predsjednik tog suda i donedavni direktor OBA “odjeknula kao bomba”.

– Kada se dva visokopozicionirana funkcionera privode u bilo kojoj državi, to je jedna užasno teška poruka. Kao neko ko toliko godina radi ovaj posao želim da vjerujem da pravosuđe nije toliko bolesno koliko se govori, te da je pravosuđe nešto što mora biti stub države i nešto što je iznad koruptivnih ponašanja – kaže Stojanović za ovaj portal.

Međutim, on dodaje da ako se potvrdi da su predsjednik Suda BiH i bivši šef OBA bili uključeni u koruptivne radnje, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u pogledu prisluškivanja, onda, kako kaže, svi mi, kao građani ove države, treba da se ozbiljno zabrinemo.

– Da li će to biti poruka cijelom društvu da se definitivno uđe u radikalniju reformu pravosuđa, ostaje da vidimo. Ako iza ovog stoji ozbiljna odgovornost visokopozicioniranih ljudi, onda kao čovjek koji se bavi ovim poslom nemam nikakvu dilemu da je ovo posljednji signal da se moraju napraviti radikalni rezovi u cijelom pravosuđu BiH – zaključuje Stojanović.

 

Autor: Boris Knežević

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    19h 51m
    3
  • Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
    23h 11m
    0
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 3m
    0
  • Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
    21h 29m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    17h 37m
    0