Да ли се одлучити за класичне зимске или универзалне гуме

29.10.2020. 19:18
0
ИЗВОР: B92

Сезона замјене гума већ је у току, па осим одлуке коју марку и модел набавити, све чешће се јавља и питање да ли се опредијелити за зимске или универзалне (all-season) пнеуматике.

У зависности од државе, возачи су зими у законској обавези да на својим моторним возилима имају зимску опрему, уколико је на коловозу снијег, лед или поледица.

Та опрема подразумијева зимске гуме на сва четири точка, а дубина газећег слоја на пнеуматицима мора бити минимум четири милиметра.

Сезона замјене гума већ је у току, па осим одлуке коју марку и модел набавити, све чешће се јавља и питање да ли се одлучити за зимске или универзалне (all-season) гуме. Оно што треба знати је да и all-season гуме могу бити дио зимске опреме.

Са друге стране, у условима честог снијега, леда и при веома ниским температурама увијек је најбоље рјешење имати зимске гуме.

Састав ових пнеуматика омогућава максималну управљивост и умањује ризик проклизавања, док дубина шаре обезбјеђује добро пријањање, али такође спрјечава задржавање снијега унутар гуме.

Универзалне (all-season) гуме, као компромис између љетњих и зимских перформанси, могу бити добра алтернатива зимским у регионима са умјереном климом, тамо гдје нема великих осцилација у температури, односно гдје љета нису превише топла, а зиме су благе и кишовите.

Ове гуме су погодне за вожњу у мјестима и градовима где снијежне падавине нису честа појава, али и када се десе, улице су редовно и на вријеме очишћене од снијега.

Такође, all-season гума може бити добар избор возачима који годишње прелазе мали или ограничени број километара.

Ознака М+С не значи нужно да је гума адекватна за зиму

При одабиру гума, било зимских или all-season, важно је напоменути да нису све исте и да симболи на бочним зидовима такође показују каквог су квалитета и намјене.

- Праве зимске гуме могу се препознати не само по ознаци М+С, што значи да су намјењене за вожњу по блату и снјегу, већ посебно по симболу три планинска врха са пахуљицом, што је ознака да су гуме направљене према прописима UNECE (Економске комисије за Европу при Уједињеним нацијама)- подсјећа Лука Шировник, из компаније Continental Southeast Europe.

Када су у питању пнеуматици тог произвођача, он каже да all-season гуме имају исте симболе и ознаке као зимске, па су алтернатива и добар избор за оне који прелазе мале удаљености, избјегавају вожњу по снијегу и живе у мјестима са благом климом.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Зимске гуме од данас обавезне Зимске гуме од данас обавезне
Од 1. новембра обавезна зимска опрема Од 1. новембра обавезна зимска опрема
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 16m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 58m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 26m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 18m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 17m
    0