Da li se odlučiti za klasične zimske ili univerzalne gume

29.10.2020. 19:18
0
IZVOR: B92

Sezona zamjene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se opredijeliti za zimske ili univerzalne (all-season) pneumatike.

U zavisnosti od države, vozači su zimi u zakonskoj obavezi da na svojim motornim vozilima imaju zimsku opremu, ukoliko je na kolovozu snijeg, led ili poledica.

Ta oprema podrazumijeva zimske gume na sva četiri točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sezona zamjene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se odlučiti za zimske ili univerzalne (all-season) gume. Ono što treba znati je da i all-season gume mogu biti dio zimske opreme.

Sa druge strane, u uslovima čestog snijega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvijek je najbolje rješenje imati zimske gume.

Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbjeđuje dobro prijanjanje, ali takođe sprječava zadržavanje snijega unutar gume.

Univerzalne (all-season) gume, kao kompromis između ljetnjih i zimskih performansi, mogu biti dobra alternativa zimskim u regionima sa umjerenom klimom, tamo gdje nema velikih oscilacija u temperaturi, odnosno gdje ljeta nisu previše topla, a zime su blage i kišovite.

Ove gume su pogodne za vožnju u mjestima i gradovima gde sniježne padavine nisu česta pojava, ali i kada se dese, ulice su redovno i na vrijeme očišćene od snijega.

Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara.

Oznaka M+S ne znači nužno da je guma adekvatna za zimu

Pri odabiru guma, bilo zimskih ili all-season, važno je napomenuti da nisu sve iste i da simboli na bočnim zidovima takođe pokazuju kakvog su kvaliteta i namjene.

- Prave zimske gume mogu se prepoznati ne samo po oznaci M+S, što znači da su namjenjene za vožnju po blatu i snjegu, već posebno po simbolu tri planinska vrha sa pahuljicom, što je oznaka da su gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama)- podsjeća Luka Širovnik, iz kompanije Continental Southeast Europe.

Kada su u pitanju pneumatici tog proizvođača, on kaže da all-season gume imaju iste simbole i oznake kao zimske, pa su alternativa i dobar izbor za one koji prelaze male udaljenosti, izbjegavaju vožnju po snijegu i žive u mjestima sa blagom klimom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti
Zimske gume od danas obavezne Zimske gume od danas obavezne
Od 1. novembra obavezna zimska oprema Od 1. novembra obavezna zimska oprema
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    19h 49m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    23h 28m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    17h 58m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    6h 39m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    1h 24m
    0