Да ли знате због чега се Аранђеловдан слави баш у новембру?

20.11.2022. 19:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Српска православна црква и њени вјерници, сутра прослављају један од највећих хришћанских празника, Аранђеловдан односно Светог Духа Архангела Михаила.

Многи су се питали због чега се Аранђеловдан слави баш у новембру, а постоји и логично објашњење за то.

Сваки човјек  на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, вјерни учитељ, чувар душа и тијела. Ти анђели чувају човјеку живот и здравље и пазе да човјек, због свог незнања и  несмотрености не направи какву грешку.

Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смијете урадити јесте да сиромашне и немоћне тјерате од себе. На иконама се Архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, као борац, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер, према народном вјеровању, он у часу смрти узима људску душу.

У вријеме римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру.

Новембар је заправо девети мјесец од мјесеца марта, који се сматра тренутком стварања свијета. А девети мјесец послије марта узет је због девет анђелских чинова који су најприје створени.

Архангел Михаило, заштитник лозе Немањића, ужива велико поштовање у нашем народу.

Живи светац?

Вјеровање каже да Арханђел Михаило није умро, јер и даље по потреби силази међу људе на земљу, као путник или просјак. И зато је он, према вјеровању, “живи светац”. Но, многи не знају да се жито прије свега припрема за душе предака, а не за душу свеца, који је свакако пред Богом жив. И зато црквени великодостојници препоручују да се жито свакако нађе на свакој славској трпези.

Обичаји и вјеровања на овај дан

Једно народно вјеровање каже да се према временским условима на овај дан, може одредити каква ће бити година. Каже се: какво је вријеме на Аранђеловдан, тако ће бити током цијеле зиме и прољећа! У неким крајевима Србије, овај анђео се слави и као заштитник сточара јер се вјерује да само он може отјерати вукове.

Постоји вјеровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила, да, пошто га сматрају живим светитељем, не спремају жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом, пише Магазин Новости.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне тјерате од себе. То ће анђео, који је стално уз вјернике, казнити.

На овај дан, предање каже, ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу ријеч. Уколико то не учините, вјерује се да ће анђео који је стално уз вјернике послати страшну казну. Они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће се вам испунити и ону највећу жељу.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Аранђеловдан Данас Аранђеловдан
Сутра Аранђеловдан Сутра Аранђеловдан
Данас Усјековање главе Светог Јована Крститеља Данас Усјековање главе Светог Јована Крститеља
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 1m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 15m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 5m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 30m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 3m
    0