Дабић: Филмски фестивал „Први кадар“има свијетлу будућност

30.11.2019. 10:48
0
ИЗВОР: Srna

Међународни филмски фестивал "Први кадар", селекцијом филмова, едукативним програмом и пратећим садржајима, несумњиво је заузео високо мјесто на филмској мапи Републике Српске, БиХ и читавог региона, оцјењује филмски критичар и селектор Филмског фестивала Ниш Дејан Дабић.

-Мислим да ће овај фестивал у наредним годинама још више да напредује на концептуалном фону, на радост и аутора, али и публике која све више и више долази на пројекције `Првог кадра`, што је гаранција за његову још светлију будућност- рекао је Дабић Срни.

Он подсјећа да се, упоредо са "Првим кадром", упознавао и са филмским фестивалима у Републици Српској и БиХ, када је прије десетак година први пут дошао на ове просторе као аутор филма у званичном такмичарском програму.

Према његовим ријчима, од тада је сваке године редовно присутан на "Првом кадру" и прати развој тог филмског фестовала и развој његове концепције.

Он каже да је "Сарајево филм фестивал" у БиХ доминантан у односу на неке друге фестивале, попут овог источносарајевског или мостарског, али да је обиљежје "Првог кадра" и оно по чему се овај фестивал издваја од већих то што пружа могућност младим ауторима да се представе у званичном такмичарском програму.

-`Први кадар` афирмише и део кинематографије за који већина публике, не само у БиХ, него и у читавом региону није ни свесна да постоји, а реч је о краткометражним играним, документарним и анимираним филмовима који, иако увек не налазе места у главном фестивалском програму, буду заступљени у пратећим програмима или на некој од филмских радионица или мастрекласовима- наглашава Дабић.

Он сматра да се свих ових година "Први кадар" развијао у смислу умјетничког конекста када је ријеч о селекцији филмова, али и када је ријеч о инфраструктури, јер се овај фестивал посљедњих година одржава у два града у Републици Српској - у Источном Сарајеву, односно у општини Источно Ново Сарајево, те у Зворнику.

-На тај начин, `Први кадар` и у оним срединама које немају биоскопску салу са сталним пројекцијама обезбеђује публици да се сретне са еминентним људима из сфере кинематографије из региона и света, тако да смо ове године били у прилици да видимо неке филмове који још нису били на биоскопском репертоару, попут `Пијавица` Драгана Маринковића и `Ајвара` Ане Марије Роси- наводи Дабић.

Он предлаже да Фестивал у овом правцу треба да настави свој креативни и едукативни пут, јер је ријетка ситуација да се на фестивалу приказују филмови од младих аутора, преко реномираних редитеља, до филмова који су квалификовани за "Оскара", као што је то био побједнички филм овогодишњег "Првог кадра" - "Огледало Америке", Артура Болдера, са Сузан Сарандон у главној улози.

-Реч је овде о врло широком дијапазону, лепези филмских естетика - од остварења која комбинују елементе експерименталног филма до филмова који су по својој продукцији или буџету у рангу дугометражних играних филмова у региону и шире- рекао је Дабић.

Он каже да је "Први кадар" заузео своје мјесто на филмској мапи Републике Српске, БиХ и читавог региона и да ће у наредним годинама још више да напредује на свом концептуалном фону, на радост аутора али и публике која све више и више долази на пројекције, што је гаранција за његову још свјетлију будућност.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 40m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 24m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 37m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 51m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 43m
    0