Дајана Папаз: Архитектура је мој најбољи позив (ФОТО)

05.03.2022. 13:41
1
ИЗВОР: Катера

Није било лако, након завршетка гимназије, нашој суграђанки Дајани Папаз из Источне Илиџе да одлучи којим путем даље да крене и који факултет да одабере, с обзиром да је имала чак четири жеље.

Размишљала је о образовању на пољу умјетности, архитектуре, математике и графичког дизајна, а одлука је била тешка. Ипак, на крају се одлучила за студије на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бањалуци, а тај потез се касније испоставио као одличан.

Неколико година касније дипломирала је као студент генерације, а затим уписала и мастер студије на истом факултету, гдје данас ради као асистент.

Дајана у интервјуу за портал Катера каже да је овај факултет на крају одабрала из разлога што је архитектура спој умјетности и инжењерства, па је била логичан слијед након гимназије, која је нудила широк спектар могућности.

- Архитектура је свестрана и подстиче креативност, а студије у Бањалуци сам одабрала јер сам жељела да се осамосталим и стекнем одговорност, те сам сигурна да је то и сада најбоља мотивација за постизање жељених резултата – каже Папаз.

Слика

Фото: Приватна архива

Тако је кренуло њено путовање стазама архитектуре, умјетности и инжењерства, а све заједно са хобијем цртања карикатура и портрета људи, који јој је употпунио цјелокупни доживљај.

- Студирање на овом факултету ми је донијело и разна такмичења и конкурсе, на којима се освајала награде и признања из области архитектуре и урбанизма. Освојила сам неколико првих награда на интерним студентским конкурсима – каже Дајана.

Посебно издваја награду за идејно урбанистичко-архитектонско рјешење уређења Трга патријарха Павла у Броду, гдје је била дио побједничког тима.

- Затим, освојила сам неколико награда и признања на међународним салонима урбанизма, а посвећеност и залагање награђени су стипендијама ресорног министарства, Фонда „Др Милан Јелић“, као и избором у звање асистента на Катедри за геометрију и визуелизацију простора на АГГФ-у – каже Папаз за Катеру.

Током првог и другог циклуса студија на овом факултету, Дајана је два пута боравила на студентским размјенама преко „IAESTE“ организације на стручној пракси у Тунису и Румунији.

- Искуство стечено на путовањима донијело ми је, првенствено нова познанства, увид у културно насљеђе других народа, начин размишљања о простору и његово третирање у складу са климатским условима – каже Дајана.

Додаје да јој је пут у Тунис донио много више искуства из разлога што је начин живота и градње тамо потпуно другачији у односу на оно што је примјењено у нашој земљи.

Поред архитектуре, Дајанина велика љубав из дјетињства је и цртање. Каже да читав живот црта, углавном за себе, далеко од очију јавности.

Слика

Фото: Приватна архива

- Крај основне и почетак средње школе обиљежила је љубав према фотографији, фотомонтажи, колажима у „фотошопу“, цртање, сликање, мурали на зидовима и друго. У току средње школе бавила сам се манекенством, али то се брзо завршило, јер сам имала потребу да ја стварам, а не да некоме будем модел – истиче Дајана.

Током средње школе, док се бавила фолклором, Дајана је спонтано почела да црта портрете и карикатуре „ликова“ из окружења.

- Цртала сам „обичном“ оловком, без превише претходног знања о техникама и уопште о прибору који би могао да унапријед квалитет мојих цртежа. Временом сам направила „фејсбук“ страницу како бих свој таленат представила јавности – каже Дајана и додаје да је у почетку била изненађена великим интересовањем људи за њен рад.

Тренутно се, поред свакодневног посла и обавеза на факултету, бави и израдом цртежа, портрета и карикатура.

- Радим црно-бијелу технику графитним оловкама, тушем и рапидографима, у боји радим дрвеним бојицама на бази воска, уља и пастела. Почела сам недавно и акварел технику да комбинујем,а све технике сам сама испробавала, пратећи садржаје са интернета и учећи на грешкама и успјесима – каже Папаз.

Слика

Фото: Приватна архива

Поред овог хобија, Дајана пише и поезију, а прошле године су у књизи „Метаморфоза“, односно збирци поезије неафирмисаних пјесника БиХ, објављене њене двије пјесме, од којих је једна добила посебно признање и ушла у ТОП 16 најбољих пјесама.

Ни музика као хоби је није заобишла, а тренутно највише времена посвећује свирању гитаре, воли да пјева, док је клавир свирала још у основној школи у оркестру, па се, како каже,и  њему понекад врати.

Биографија:

Дајана Папаз је рођена 1995. године у Касиндолу, општина Источна Илиџа. У родном граду је завршила Основну школу "Јован Дучић" из Касиндола, те гимназију у СШЦ "Источна Илиџа", обје одличним успјехом.

Основне студије са просјеком 9,56 завршила је на Архитектонско-грађевинско-геодетском (АГГ) факултету Универзитета у Бањалуци, те касније и мастер студије са просјеком 10.

Тренутно ради као асистент на АГГ факултету Универзитета у Бањалуци.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Неки од Дајаниних радова/Фото: Приватна архива

 

 

 

Разговарао: Миљан Рашевић

 

*Забрањено преузимање текста и фотографија без дозволе аутора и редакције портала Катера!

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rade 05.03.2022. 16:49
    Pokojni Samojko,bas takav je bio i takvog cemo ga pamtiti!Svaka cast!Originalno!
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 13m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    19h 18m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 1m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 35m
    0