Dajana Papaz: Arhitektura je moj najbolji poziv (FOTO)

05.03.2022. 13:41
1
IZVOR: Katera

Nije bilo lako, nakon završetka gimnazije, našoj sugrađanki Dajani Papaz iz Istočne Ilidže da odluči kojim putem dalje da krene i koji fakultet da odabere, s obzirom da je imala čak četiri želje.

Razmišljala je o obrazovanju na polju umjetnosti, arhitekture, matematike i grafičkog dizajna, a odluka je bila teška. Ipak, na kraju se odlučila za studije na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, a taj potez se kasnije ispostavio kao odličan.

Nekoliko godina kasnije diplomirala je kao student generacije, a zatim upisala i master studije na istom fakultetu, gdje danas radi kao asistent.

Dajana u intervjuu za portal Katera kaže da je ovaj fakultet na kraju odabrala iz razloga što je arhitektura spoj umjetnosti i inženjerstva, pa je bila logičan slijed nakon gimnazije, koja je nudila širok spektar mogućnosti.

- Arhitektura je svestrana i podstiče kreativnost, a studije u Banjaluci sam odabrala jer sam željela da se osamostalim i steknem odgovornost, te sam sigurna da je to i sada najbolja motivacija za postizanje željenih rezultata – kaže Papaz.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Tako je krenulo njeno putovanje stazama arhitekture, umjetnosti i inženjerstva, a sve zajedno sa hobijem crtanja karikatura i portreta ljudi, koji joj je upotpunio cjelokupni doživljaj.

- Studiranje na ovom fakultetu mi je donijelo i razna takmičenja i konkurse, na kojima se osvajala nagrade i priznanja iz oblasti arhitekture i urbanizma. Osvojila sam nekoliko prvih nagrada na internim studentskim konkursima – kaže Dajana.

Posebno izdvaja nagradu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja Trga patrijarha Pavla u Brodu, gdje je bila dio pobjedničkog tima.

- Zatim, osvojila sam nekoliko nagrada i priznanja na međunarodnim salonima urbanizma, a posvećenost i zalaganje nagrađeni su stipendijama resornog ministarstva, Fonda „Dr Milan Jelić“, kao i izborom u zvanje asistenta na Katedri za geometriju i vizuelizaciju prostora na AGGF-u – kaže Papaz za Kateru.

Tokom prvog i drugog ciklusa studija na ovom fakultetu, Dajana je dva puta boravila na studentskim razmjenama preko „IAESTE“ organizacije na stručnoj praksi u Tunisu i Rumuniji.

- Iskustvo stečeno na putovanjima donijelo mi je, prvenstveno nova poznanstva, uvid u kulturno nasljeđe drugih naroda, način razmišljanja o prostoru i njegovo tretiranje u skladu sa klimatskim uslovima – kaže Dajana.

Dodaje da joj je put u Tunis donio mnogo više iskustva iz razloga što je način života i gradnje tamo potpuno drugačiji u odnosu na ono što je primjenjeno u našoj zemlji.

Pored arhitekture, Dajanina velika ljubav iz djetinjstva je i crtanje. Kaže da čitav život crta, uglavnom za sebe, daleko od očiju javnosti.

Slika

Foto: Privatna arhiva

- Kraj osnovne i početak srednje škole obilježila je ljubav prema fotografiji, fotomontaži, kolažima u „fotošopu“, crtanje, slikanje, murali na zidovima i drugo. U toku srednje škole bavila sam se manekenstvom, ali to se brzo završilo, jer sam imala potrebu da ja stvaram, a ne da nekome budem model – ističe Dajana.

Tokom srednje škole, dok se bavila folklorom, Dajana je spontano počela da crta portrete i karikature „likova“ iz okruženja.

- Crtala sam „običnom“ olovkom, bez previše prethodnog znanja o tehnikama i uopšte o priboru koji bi mogao da unaprijed kvalitet mojih crteža. Vremenom sam napravila „fejsbuk“ stranicu kako bih svoj talenat predstavila javnosti – kaže Dajana i dodaje da je u početku bila iznenađena velikim interesovanjem ljudi za njen rad.

Trenutno se, pored svakodnevnog posla i obaveza na fakultetu, bavi i izradom crteža, portreta i karikatura.

- Radim crno-bijelu tehniku grafitnim olovkama, tušem i rapidografima, u boji radim drvenim bojicama na bazi voska, ulja i pastela. Počela sam nedavno i akvarel tehniku da kombinujem,a sve tehnike sam sama isprobavala, prateći sadržaje sa interneta i učeći na greškama i uspjesima – kaže Papaz.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Pored ovog hobija, Dajana piše i poeziju, a prošle godine su u knjizi „Metamorfoza“, odnosno zbirci poezije neafirmisanih pjesnika BiH, objavljene njene dvije pjesme, od kojih je jedna dobila posebno priznanje i ušla u TOP 16 najboljih pjesama.

Ni muzika kao hobi je nije zaobišla, a trenutno najviše vremena posvećuje sviranju gitare, voli da pjeva, dok je klavir svirala još u osnovnoj školi u orkestru, pa se, kako kaže,i  njemu ponekad vrati.

Biografija:

Dajana Papaz je rođena 1995. godine u Kasindolu, opština Istočna Ilidža. U rodnom gradu je završila Osnovnu školu "Jovan Dučić" iz Kasindola, te gimnaziju u SŠC "Istočna Ilidža", obje odličnim uspjehom.

Osnovne studije sa prosjekom 9,56 završila je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom (AGG) fakultetu Univerziteta u Banjaluci, te kasnije i master studije sa prosjekom 10.

Trenutno radi kao asistent na AGG fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Neki od Dajaninih radova/Foto: Privatna arhiva

 

 

 

Razgovarao: Miljan Rašević

 

*Zabranjeno preuzimanje teksta i fotografija bez dozvole autora i redakcije portala Katera!

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Rade 05.03.2022. 16:49
    Pokojni Samojko,bas takav je bio i takvog cemo ga pamtiti!Svaka cast!Originalno!
Povezane vijesti
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice” Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 23m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 56m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 22m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 35m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    12h 4m
    4