Дан када је Југославија завладала свијетом (ВИДЕО)

09.08.2020. 11:51
0
ИЗВОР: srpskainfo

Кошаркашка репрезентација Југославије на данашњи дан постала је првак свијета на шампионату у Грчкој. У финалу у дворани “Маруси”, Југославија у ослабљеном саставу, побиједила је Русију (64:62).

Репрезентација коју је водио Жељко Обрадовић сусрела се са великим проблемима. Обрадовић није могао да рачуна на чланове прве петорке са Олимпијских игара 1996. у Атланти Зорана Савића, Предрага Даниловића и Влада Дивца, због административних проблема нису играли Југословени са грчким пасошем Предраг Стојаковић, Драган Тарлаћ и Милан Гуровић, док је Александар Ђорђевић дошао недовољно спреман због операције.

О томе је за РТС говорио члан златне генерације Саша Обрадовић.

– Сада, можда мало из неке друге перспективе, гдје сам тренер, па мало упоредим нешто што бих можда радио са мојим играчима… Ми смо све што се дешавало на терену и те како заслужили. Мислим да, кроз те паклене припреме, па и кроз само такмичење је могла да се види та наша физичка, али и психичка спрема да освојимо четврту свјетску титулу - рекао је Обрадовић.

Југославија је на путу до четврте златне медаље побиједила Порторико (80:66), Русију (82:74 – продужетак) и Јапан (99:54). “Плави” су у другој фази били бољи од Канаде (95:55) и Грчке (70:56), а једини пораз на првенству нанијела им је селекција Италије (61:60). Обрадовићев тим је у четврфиналу побиједио Аргентину 70:62, у полуфиналу по други пут на Мундобаскету домаћина Грчку 78:73 и у борби за златну медаљу поново “зборнају” 64:62. Неизвјесна утакмица, коју је одлучио Жељко Ребрача. Прво је 32 секунде прије краја сусрета, код резултата 57:56 за Југославију, незапамћеном блокадом спречио сигуран кош Михајлова а у следећем нападу је послије промашеног слободног бацања Топића био највиши под противничким кошем и поентирао.

– Кад се мало подсјетиш неких ствари, видиш на лицима свих нас да је хемија била добра. Само то такмичење показало је колико смо били јаки као кошаркашка нација јер је практично створена слика да смо овако велики успјех направили са, под знацима навода, другом екипом. Екипом која је чекала шансу и на крају је дочекала. Себе ту видим у највећој, за мене животној улози, јер сам добио праву прилику и на најбољи начин је искористи – закључио је Обрадовић.

Он је у финалу постигао седам поена, баш као Дејан Томашевић и Саша Ђорђевић. Ребрача је био најефикаснији са 16, Дејан Бодирога је додао 11, два више од Миленка Топића. Влада Шћепановић је меч завршио са пет поена, Мирослав Берић је убацио два, а у тиму су још били Предраг Дробњак, Никола Булатовић, Никола Лончар и Драган Луковски.

Бодирога је проглашен за најбољег играча Мундобаскета, а осим њега и Ребраче, у идеалној постави шампионата били су још Рус Васили Карашев, Шпанац Алберто Ерерос и Италијан Грегор Фучка.Бронзана медаља припала је тиму Сједињених Америчких Држава.

Националном тиму Југославије уприличен је дочек испред Дома народне скупштине на којем је присуствовало више од 100.000 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Градски кошаркашки дерби „Славије“ и „Јахорине“ у суботу Градски кошаркашки дерби „Славије“ и „Јахорине“ у суботу
У Билећу се полако враћа кошарка У Билећу се полако враћа кошарка
Симанић постигао прве поене након паузе због повреде Симанић постигао прве поене након паузе због повреде
Најчитаније
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    20h 15m
    0
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    10h 59m
    2
  • У Источној Илиџи прва нерадна недјеља биће 6. октобра
    18h 35m
    2
  • Кроз гусле струјао и бол и надање цијелог народа: 257 година од рођења Филипа Вишњића
    20h 6m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    11h 31m
    0