Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у погрому "Олуја"

04.08.2023. 08:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Хрватска је на данашњи дан 1995. године војним и полицијским снагама напала Републику Српску Крајину, територију формално под заштитом мировних снага УН, а током погрома "Олуја" протјерано је 250.000 Срба, убијено више од 1.800 лица и спаљено око 22.000 српских кућа.

Погром "Олуја" званично је трајао четири дана, а завршио се падом Републике Српске Крајине и успостављањем хрватске контроле над том територијом.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, окарактерисао је Поргом "Олуја" као удружени злочиначки подухват, с циљем трајног и присилног протјеривања највећег дијела Срба из Републике Српске Крајине.

Међутим, у другостепеној пресуди такве тврдње су одбачене и хрватски генерали су ослобођени свих оптужби, уз наводе да у Крајини јесу почињени тешки злочини над Србима.

Трибунал је утврдио да су хрватска војска и специјална полиција починиле велики број злочина над српским становништвом, првенствено након оружаних напада.

Међународни суд правде је у фебруару 2015. године одбацио међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид, утврдивши да су се током и након "Олује" догодили злочини који би могли бити елементи геноцида, али да "није доказана специфична геноцидна намјера".

У Хрватској се 5. август слави као "дан побједе и домовинске захвалности", док је у Србији и Републици Српској 4. август дан жалости и сјећања на прогнане и убијене Србе.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 21m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 6m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 5m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 11m
    0